Αναζητώντας την ισορροπία, καλλιεργώντας την αυτογνωσία

Ο Deepak Chopra με τις ριζοσπαστικές ιδέες του, που συνδυάζουν τη δύναμη του νου με την υγεία του σώματος, έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους να δουν τον εαυτό τους με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μιλάμε για την ολιστική ιατρική στην πιο συναρπαστική μορφή της: δεν αφορά μόνο το σώμα, αλλά το πώς η σκέψη, η ψυχή και το πνεύμα μας μπορούν να αλλάξουν τα πάντα.

Συνδυάζοντας την παραδοσιακή Ανατολίτικη ιατρική και την Αγιουρβέδα με τις τελευταίες επιστημονικές θεωρίες, ο Chopra εξηγεί πως δεν είμαστε απλώς βιολογικές μηχανές, αλλά ζωντανές, συνειδητές οντότητες. Οι σκέψεις μας δεν είναι αθώες, είναι το κλειδί για την υγεία μας. Η αλλαγή, λοιπόν, ξεκινά από μέσα μας και η πραγματική θεραπεία έρχεται όταν βρούμε την εσωτερική μας ισορροπία και καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία.

Είναι έτοιμος ο κόσμος να δεχτεί αυτή την πρόκληση; Ο Chopra πιστεύει πως ναι. Και δεν είναι απλώς μια θεωρητική φιλοσοφία αυτό που προτείνει – είναι ένας τρόπος να ζεις πιο συνειδητά, πιο υγιεινά και πιο συνδεδεμένα με τον εαυτό σου.

Ποιο θεωρεί ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της εποχής

Ο Deepak Chopra έχει πει ότι η χρόνια φλεγμονή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας, γιατί συνδέεται με πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι αυτοάνοσες παθήσεις, ακόμα και το Αλτσχάιμερ. Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος, όταν υπάρχει τραυματισμός ή λοίμωξη. Όμως όταν γίνεται μόνιμη, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Πολλές φορές, αυτό συμβαίνει λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, δηλαδή της κακής διατροφής, του στρες, της έλλειψης ύπνου και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Τι προτείνει για να μειώσουμε τη φλεγμονή

Ο Chopra πιστεύει ότι για να καταπολεμήσουμε τη χρόνια φλεγμονή, χρειάζεται να αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο ζωής μας, βάζοντας σε προτεραιότητα τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.

Διατροφή: Συνιστά να τρώμε τροφές που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και τα ψάρια. Δίνει επίσης έμφαση σε τροφές με αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν το σώμα από τη φλεγμονή.

Διαλογισμός: Θεωρεί ότι το στρες επιδεινώνει τη φλεγμονή και προτείνει τον διαλογισμό και τη γιόγκα για να ηρεμούμε το μυαλό και να μειώνουμε την ένταση στο σώμα.

Σωματική άσκηση: Συμβουλεύει να κάνουμε τακτικά γυμναστική, αλλά με μέτρο, γιατί η υπερβολική άσκηση μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή. Μια ισορροπημένη σωματική δραστηριότητα είναι ιδανική.

Καλός ύπνος: Δίνει μεγάλη σημασία στον καλό ύπνο, γιατί η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα. Γι’ αυτό προτείνει να φροντίζουμε να κοιμόμαστε καλά και να ξεκουραζόμαστε επαρκώς.

Πνευματική ισορροπία: Θεωρεί ότι η πνευματική υγεία και η αυτογνωσία παίζουν μεγάλο ρόλο στη μείωση της φλεγμονής. Όταν το μυαλό και το πνεύμα είναι σε ισορροπία, το σώμα ακολουθεί και αντιδρά πιο ήρεμα.

Αγιουρβέδα: Χρησιμοποιεί επίσης πρακτικές της Αγιουρβέδας με βότανα και μπαχαρικά (όπως ο κουρκουμάς) που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, προτείνει και τη χρήση θεραπευτικών ελαίων και άλλων φυσικών μεθόδων για το σώμα και τον νου.

Ήξερες ότι…
Το 1999, το περιοδικό “Time” ανακήρυξε τον Chopra ως τον «ποιητή-προφήτη της εναλλακτικής ιατρικής» και τον ονόμασε έναν από τους 100 ήρωες του αιώνα.