Forest bathing: Η νέα τάση του wellness

Η βόλτα στο δάσος -ή γενικά η επαφή με τη φύση- προσφέρει πολλά οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Το δάσος σου επιτρέπει να απολαύσεις πλήρως τα οφέλη του “forest bathing”. Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη αποσύνδεση από το στρες της καθημερινότητας και την εμβάθυνση στην ηρεμία της φύσης…

Τι είναι το Forest bathing

Προέρχεται από το γιαπωνέζικο “shinrin-yoku” και αποτελεί το απόλυτο trend ψυχικής και σωματικής υγείας και ευεξίας. Η ιδέα του Shinrin-yoku προωθήθηκε από την Ιαπωνική Δασική Υπηρεσία το 1982, ως ένας τρόπος να ενθαρρύνουν τους πολίτες να επιστρέψουν στη φύση και να επωφεληθούν από τα οφέλη της για την υγεία.

Σε διάστημα 8 ετών στην Ιαπωνία ξοδεύτηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια για να μελετηθούν οι επιδράσεις του “forest bathing”. Μετρήθηκε μέχρι και η (ευεργετική) δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ (natural killers) στο ανοσοποιητικό σύστημα πριν και μετά την έκθεση στο δάσος. Στις σχετικές μελέτες παρατηρήθηκε αυξημένη δραστηριότητα στα κύτταρα αυτά την εβδομάδα μετά από μια επίσκεψη στο δάσος.

Πώς να κάνεις ένα «μπάνιο στη φύση»

Γίνεται πολύ απλά: πηγαίνεις σε ένα δάσος και μένεις για ένα διάστημα, αποσυνδεδεμένος  ιδανικά από τηλέφωνα και social media. 20-30 λεπτά είναι επαρκή για μια γρήγορη αναζωογόνηση και μείωση του άγχους, ενώ 1-2 ώρες είναι ιδανικές για βαθύτερη χαλάρωση και σωματική δραστηριότητα. Mπορείς να είσαι είτε μόνος σου είτε με παρέα. Να θυμάσαι πως δεν κάνεις πεζοπορία. Δεν έχεις συγκεκριμένο δρομολόγιο ή ρυθμό. Το θέμα είναι να ζήσεις τη στιγμή, να αφουγκραστείς τη φύση, να μυρίσεις, να παρατηρήσεις ένα ζώο ή ένα λουλούδι.

Τα σημαντικά οφέλη του Forest bathing

Μείωση του άγχους και της πίεσης: Η επαφή με τη φύση και ο καθαρός αέρας βοηθούν στη μείωση του άγχους και της πίεσης. Τα δάση είναι ήσυχα περιβάλλοντα που προσφέρουν ηρεμία, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του άγχους) στον οργανισμό.

Βελτίωση της διάθεσης: Οι βόλτες στη φύση μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας και να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης. Η φυσική ομορφιά και η ηρεμία του περιβάλλοντος συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Έρευνες έχουν δείξει ότι η παραμονή σε δασικές περιοχές μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στις φυτοκίνες, ουσίες που εκκρίνονται από τα δέντρα και έχουν ευεργετική δράση στην ανθρώπινη υγεία.

Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης: Οι βόλτες στο δάσος μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία, όπως είναι η συγκέντρωση και η μνήμη. Η φύση δρα θετικά στον εγκέφαλο, αυξάνοντας την προσοχή και τη δημιουργικότητα.

Σωματική άσκηση: Το περπάτημα σε μονοπάτια δάσους προσφέρει μια ήπια αλλά αποτελεσματική μορφή άσκησης, η οποία ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα, ενισχύει τους μυς και βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου: Οι δραστηριότητες στη φύση μειώνουν την αϋπνία και προσφέρουν βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Forest bathing στο σπίτι

Για να φέρεις την αίσθηση του δάσους στο σπίτι σου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που μιμείται τη γαλήνη και τη φυσική ομορφιά της φύσης.

Φυτά: Τα φυτά όχι μόνο καθαρίζουν τον αέρα, αλλά και προσδίδουν μια φυσική ομορφιά στον χώρο σου. Μπορείς να επιλέξεις φυτά που θυμίζουν δάσος, όπως φτέρη, φίκο ή σπαθίφυλλο, τα οποία είναι ανθεκτικά και δημιουργούν μια καταπραϋντική αίσθηση.

Αιθέρια έλαια: Χρησιμοποίησε αιθέρια έλαια όπως πεύκο, έλατο, κέδρο ή ευκάλυπτο για να φέρεις τη φρεσκάδα του δάσους στο σπίτι σου. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε έναν αρωματικό διαχυτήρα (diffuser) ή ακόμα και σε κεριά.

Ήχοι του δάσους: Βάλε ήχους της φύσης, όπως κελαηδίσματα πουλιών, θρόισμα φύλλων ή τον ήχο του ανέμου. Αυτοί οι ήχοι μπορούν να σε μεταφέρουν νοητά σε ένα δάσος και να μειώσουν το άγχος.