Κατάθλιψη, Διαταραχές σωματικού βάρους: Υπάρχει συσχέτιση;

Depressed woman eats cake. Sad unhappy woman eating cake. Sad woman eating sweet cake. Close up of woman eating chocolate cake. food, junk-food, culinary, baking and holidays concept

Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να αποκαλύψουν οι ερευνητές σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και των αλλαγών βάρους, υπάρχουν διάφοροι γνωστοί τρόποι με τους οποίους η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει το βάρος.

Η αυξημένη ή μειωμένη όρεξη είναι κοινά συμπτώματα της κατάθλιψης. Συνολικά, η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τα κίνητρα, την αυτοαντίληψη (πώς βλέπει, αισθάνεται και σκέφτεται ένα άτομο για τον εαυτό του), την ενέργεια και τα επίπεδα δραστηριότητας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους ή στην αύξηση βάρους μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η κατάθλιψη και η παχυσαρκία συνδέονται και η σχέση φαίνεται να πηγαίνει αμφίδρομα: η κατάθλιψη είναι παράγοντας κινδύνου για την παχυσαρκία και η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη.
Αυτή η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης έχει ρίξει φως σε μερικούς από τους βιολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη σύνδεση μεταξύ βάρους και διάθεσης. Οι συνεισφέροντες παράγοντες περιλαμβάνουν τη φλεγμονή, το μικροβίωμα (την κοινότητα των φυσικών βακτηρίων, ιών και μυκήτων που ζουν στο σώμα) και το νευροενδοκρινικό σύστημα (το σύστημα που δημιουργεί και απελευθερώνει ορμόνες στο σώμα) που μεσολαβεί στον μεταβολισμό και την αντίδραση του σώματος στο στρες.
Επίσης , τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορούν επίσης να επηρεάσουν το βάρος. Φάρμακα όπως η μιρταζαπίνη (Remeron) καθώς και τα αντιψυχωσικά φάρμακα, που μερικές φορές χρησιμοποιούνται ως πρόσθετη θεραπεία για σοβαρή ή ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, είναι γνωστό ότι προκαλούν αύξηση βάρους.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) – τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά – προκαλούν επίσης αύξηση βάρους και αλλαγές στη χοληστερόλη σε μερικούς ανθρώπους. Αν και τα φάρμακα για την
κατάθλιψη συνολικά είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους από άλλα είδη φαρμάκων, η βουπροπιόνη (Wellbutrin) φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αύξηση βάρους, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα.

Γιατί έχουν σημασία οι αλλαγές βάρους;
Αν και οι αλλαγές βάρους είναι μόνο ένα πιθανό σύμπτωμα της κατάθλιψης, είναι σημαντικό.
Η απώλεια βάρους λόγω κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών ή ορμονικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφή, τη δραστηριότητα και την ανάπαυση του σώματος, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και
της υγείας.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη κάποιου Αυτοάνοσου Νοσήματος , λόγω της αυξημένης ανοσολογικής ενεργοποίησης και των επιπέδων προφλεγμονωδών κυτοκινών σε άτομα με κατάθλιψη.
Έως και το 50% των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζουν έκπτωση στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία και εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη. Το ανοσοποιητικό σύστημα όχι μόνο οδηγεί σε φλεγμονή στα προσβεβλημένα όργανα, αλλά μεσολαβεί επίσης σε ανωμαλίες συμπεριφοράς, όπως κόπωση και συμπτώματα που μοιάζουν με κατάθλιψη.
H ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος παρεμβαίνει στην έκφραση των γονιδίων, μια επίδραση που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά που μοιάζει με κατάθλιψη σε αυτοάνοσα νοσήματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και των αυτοάνοσων διαταραχών
Η πρόσφατη βιβλιογραφία δείχνει όλο και περισσότερο τον ρόλο της κατάθλιψης στα αυτοάνοσα νοσήματα, λόγω της αυξημένης ανοσολογικής ενεργοποίησης και των
επιπέδων των προφλεγμονωδών κυτοκινών μεταξύ των καταθλιπτικών ατόμων.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ