Μελένια Μανιτάρια

National Mushroom Day αύριο (15/10) και θα φτιάξουμε ένα πανεύκολο πιάτο με μανιτάρια.

Θα χρειαστούμε:
½ κιλό μανιτάρια κομμένα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
50ml ελαιόλαδο
50ml κρασί
1 κ.σ. σόγια σος
2 κ.σ. μέλι
ρίγανη
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
σουσάμι (προαιρετικά)

Πως γίνεται:
– Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια τα μανιτάρια.
– Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
– Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το μέλι, τη σόγια σος και το σουσάμι (προαιρετικά).
– Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε!

Tip:
Κατά το σερβίρισμα, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.


Ήξερες ότι…

Οι πρώτοι …εδώδιμοι μύκητες καλλιεργήθηκαν με επιτυχία σε ελεγχόμενο περιβάλλον θερμοκηπίου το 1707 και το 1950 κατασκευάστηκε το πρώτο πλήρες, υπέργειο φυτώριο μανιταριών.
• Υπάρχει ένα μανιτάρι που έχει γεύση κοτόπουλου: το μανιτάρι Laetiporus, που αναπτύσσεται μόνο του στη φύση, λέγεται ότι έχει σχεδόν την ίδια γεύση με το τηγανητό κοτόπουλο.
• Μερικά μανιτάρια είναι τα ίδια, απλά βρίσκονται σε διαφορετικές ηλικίες: τα μανιτάρια “κουμπιά”, τα μανιτάρια portobello και τα λευκά μανιτάρια δεν είναι διαφορετικά είδη μανιταριών -όπως μπορεί να υποδηλώνουν τα ονόματά τους- βρίσκονται απλώς σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης.
• Ο φωτισμός επηρεάζει την ανάπτυξη των μανιταριών και τα βοηθά να πολλαπλασιάζονται πιο εύκολα.
• Τα μανιτάρια είναι νόστιμα, χορταστικά και πολύ θρεπτικά: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο.
• Οι λευκές τρούφες είναι μανιτάρια που αναπτύσσονται κάτω από το χώμα και είναι γνωστά για την πανάκριβη τιμή τους. Μία λευκή τρούφα όμως με βάρος 3,3 λίβρες, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και πουλήθηκε για 330.000 δολάρια!

Γενικότερα, η τρούφα είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που ξεχωρίζει για τη μοναδική γεύση του. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η 2η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα (10-13 Οκτωβρίου 2024). Πάρτε μια γεύση από κυνήγι τρούφας στο δάσος!