Μετά από 15 χρόνια η γιορτή του Τσίπουρου επανήλθε στον Τύρναβο αναδεικνύοντας την
αξία του αγαπημένου αποστάγματος για την τοπική κοινωνία και υπογραμμίζοντας τη
σημασία της παράδοσης για τον πολιτισμό της περιοχής. Για δύο ημέρες, 19 & 20
Οκτωβρίου πλημμύρισε με κόσμο η κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, σε μια γιορτή που
διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου.
Η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε το Τσίπουρο Δεκαράκι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και
ενθουσιασμό, επιβεβαιώνοντας την αναγνώριση και την εκτίμηση που απολαμβάνει το
προϊόν. Το “Δεκαράκι”, άλλωστε είναι ένα τσίπουρο που «γεννήθηκε» στον Τύρναβο, με το
γνωστό μονοποικιλιακό Δεκαράκι Μοσχάτο που περιέχει τη φημισμένη ποικιλία
σταφυλιού, η οποία ευδοκιμεί σε αυτόν τον τόπο. Το Δεκαράκι ξεχώρισε ανάμεσα στους
συμμετέχοντες, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών ενώ οι γευστικές δοκιμές είχαν μεγάλη
απήχηση στους επισκέπτες και οι κριτικές όλων ήταν θερμές για την ποιότητα του
προϊόντος και τον μονοποικιλιακό του χαρακτήρα που το ξεχωρίζει.
Το βασικό του χαρακτηριστικό που το κάνει δικαιωματικά βασιλιά στην παράδοση, είναι η
διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός του χαρακτήρας. Τα αρώματα από τα
στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη
διαδικασία της πολλαπλής επαναπόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται
παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Τα μονοποικιλιακά
αποστάγματα της οικογένειας Δεκαράκι, παράγονται χωρίς γλυκάνισο και με αλκοολικό
βαθμό 40% Vol, κάνοντας έτσι και τα τρία μονοποικιλιακά αποστάγματα ξεχωριστά σε κάθε
γουλιά.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εκτός από γευσιγνωσίες τσίπουρου και αποσταγμάτων
περιλάμβανε ποικιλία δραστηριοτήτων, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ομιλίες.