Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο εντολών του σώματός μας, υπεύθυνος για τον έλεγχο κάθε σκέψης, κίνησης και αίσθησης. Ακριβώς όπως κάθε άλλο όργανο, ο εγκέφαλος απαιτεί σωστή τροφή για να λειτουργήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ενώ οι πνευματικές ασκήσεις και προκλήσεις είναι απαραίτητες για τη γνωστική υγεία, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και την ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Όπως δεν υπάρχει ένα μαγικό χαπάκι που μπορεί να εξαλείψει τη φθορά που επέρχεται με τα χρόνια στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, με τον ίδιο τρόπο δεν υπάρχει και κάποια συγκεκριμένη τροφή που εγγυάται πως το μυαλό μας θα διατηρήσει τη φόρμα του όσο εμείς
μεγαλώνουμε.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις του- μας έχει κάνει να στρεφόμαστε ολοένα και περισσότερο στην αναζήτηση μεθόδων ενίσχυσης των νοητικών μας λειτουργιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας ολόκληρης βιομηχανίας, η οποία προωθεί φαρμακευτικά
σκευάσματα που υπόσχονται πνευματική διαύγεια. Παρόλα αυτά, η φύση έχει προνοήσει εξοπλίζοντάς μας με μια πληθώρα τροφών που μας εξασφαλίζουν ένα υγιές και παραγωγικό μυαλό.
Τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αναφέρονται παρακάτω.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη γνωστική εξασθένηση και βελτιώνουν τη μνήμη, ενώ
καταπολεμούν τα πρόωρα σημάδια της νόσου Alzheimer. Αυτά τα ψάρια περιέχουν επίσης πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D.
Ξηροί καρποί και σπόροι
Τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης και οι λιναρόσποροι είναι εξαιρετικές πηγές υγιεινών λιπών, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης A. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν συσχετιστεί με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, που σχετίζεται με την ηλικία.
Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, η δραστική ένωση που συναντάται στον κουρκουμά, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δύναται, επίσης, να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών
ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή και καφεΐνη, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία και την εγρήγορση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο για να αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και οι θερμίδες.
Μούρα
Οι φράουλες και τα βατόμουρα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, υποστηρίζοντας την καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Τεχνικά, όλα τα τρόφιμα είναι τροφή για το μυαλό. Ο μέσος ενήλικας εγκέφαλος καίει το 20% της ενέργειας του σώματος – και σε αντίθεση με τους μυς, οι οποίοι μπορούν να αποθηκεύσουν την περίσσεια υδατανθράκων για αργότερα, δεν έχει εφεδρικό απόθεμα για να στηριχθεί.
Αντίθετα, ο εγκέφαλος βασίζεται σε μια συνεχή παροχή γλυκόζης από τα τρόφιμα για να αποδώσει στον μέγιστο βαθμό.
Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν πλήρως τους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος και το έντερο αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον, και οι ανακαλύψεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια θα δώσουν πιθανότατα εντελώς νέο νόημα στον όρο “τροφή για τον εγκέφαλο”.
Συμπερασματικά
H ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του εγκεφάλου.