Το τσίπουρο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, αλλά λίγοι ξέρουν την εντυπωσιακή ιστορία και τις ιδιαιτερότητές του.
Ήξερες ότι… η παραγωγή τσίπουρου ξεκίνησε από μοναχούς του Αγίου Όρους τον 14ο αιώνα; Οι μοναχοί χρησιμοποίησαν τα υπολείμματα της οινοπαραγωγής για να αποστάξουν ένα δυνατό ποτό, που σταδιακά διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα.
Και κάτι ακόμα… το τσίπουρο έχει μια από τις πιο περίπλοκες νομικές ιστορίες στην Ευρώπη! Η Ελλάδα έδωσε μάχη για να διατηρήσει το όνομά του προστατευμένο, αλλά και για το δικαίωμα των μικρών παραγωγών (διήμερων αποσταγματοποιών) να το παράγουν χωρίς βαριά φορολογία.
Ήξερες ότι… το αυθεντικό τσίπουρο δεν περιέχει πρόσθετα και η καθαρότητά του εξαρτάται από τη διπλή ή τριπλή απόσταξη; Οι καλύτεροι παραγωγοί ξέρουν πως όσο πιο αργή και προσεκτική η διαδικασία απόσταξης, τόσο πιο φίνο το αποτέλεσμα.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιεις τσίπουρο, θυμήσου ότι δεν είναι απλά ένα ποτό – είναι ένα κομμάτι ελληνικής ιστορίας σε κάθε γουλιά!