Γνωστικές προκαταλήψεις: Όταν ο εγκέφαλός μας, παίζει παιχνίδια…

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί θυμάσαι μόνο τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη πιστεύεις; Ή γιατί κρίνεις μια κατάσταση βάσει της πρώτης εντύπωσης και όχι των πραγματικών δεδομένων; Αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των γνωστικών προκαταλήψεων—των “συντομεύσεων” που χρησιμοποιεί το μυαλό μας για να επεξεργαστεί πληροφορίες γρήγορα, αλλά όχι πάντα σωστά.

Ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί σαν μια αμερόληπτη μηχανή. Αντιθέτως, επηρεάζεται από υποσυνείδητες τάσεις που μας κάνουν να παραμορφώνουμε την πραγματικότητα, να παίρνουμε λανθασμένες αποφάσεις και να σχηματίζουμε ανακριβείς απόψεις.

Αν θέλεις να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες είναι οι πιο συχνές γνωστικές προκαταλήψεις και πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά σου.

1. Υπερβολική πληροφορία: Όταν το μυαλό φιλτράρει την πραγματικότητα

Ο κόσμος είναι γεμάτος πληροφορίες, αλλά το μυαλό μας δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί όλες ταυτόχρονα. Για να αντιμετωπίσει αυτό το χάος, φιλτράρει όσα θεωρεί πιο σημαντικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αντικειμενικά.

✔ Προκατάληψη διαθεσιμότητας: Δίνουμε περισσότερη σημασία στις πληροφορίες που είναι πιο εύκολα προσβάσιμες στη μνήμη μας, ακόμα κι αν δεν είναι οι πιο αξιόπιστες. Αυτός είναι ο λόγος που φοβόμαστε περισσότερο τα αεροπορικά δυστυχήματα από τα τροχαία, παρόλο που τα τελευταία είναι πολύ συχνότερα.

✔ Φαινόμενο της ψευδαίσθησης της συχνότητας: Όταν μάθεις κάτι νέο, ξαφνικά το βλέπεις παντού. Αγόρασες κόκκινο αυτοκίνητο; Τώρα σου φαίνεται ότι όλοι έχουν κόκκινα αυτοκίνητα!

✔ Επικέντρωση στην αρνητικότητα: Οι αρνητικές πληροφορίες μας τραβούν περισσότερο την προσοχή από τις θετικές. Για αυτό και τα δελτία ειδήσεων είναι γεμάτα κακές ειδήσεις—γιατί ξέρουν ότι οι άνθρωποι τις θυμούνται περισσότερο.

2. Έλλειψη νοήματος: Όταν βλέπουμε μοτίβα που δεν υπάρχουν

Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να βγάλει νόημα από το χάος, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κάποιο λογικό μοτίβο.

✔ Ψευδαίσθηση της αιτιότητας: Βλέπουμε αιτίες εκεί που δεν υπάρχουν. Αν φοράς πάντα την ίδια μπλούζα όταν κερδίζει η ομάδα σου, μπορεί να πιστέψεις ότι αυτή η μπλούζα είναι γούρικη—ενώ απλώς έτυχε να τη φοράς σε νίκες.

✔ Προκατάληψη επιβεβαίωσης: Δίνουμε περισσότερη σημασία στις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη πιστεύουμε και απορρίπτουμε όσες μας αντικρούουν. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι διαβάζουν fake news, τείνουν να αγνοούν τις αντικειμενικές πηγές.

✔ Το φαινόμενο του Χαμέλαιοντα: Όταν μας αρέσει κάποιος, τείνουμε να μιμούμαστε τις εκφράσεις του και τη γλώσσα του σώματός του, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε.

3. Η ανάγκη για γρήγορη δράση: Όταν το μυαλό μας κάνει συντομεύσεις

Σε καταστάσεις πίεσης, ο εγκέφαλός μας παίρνει γρήγορες αποφάσεις, που όμως δεν είναι πάντα σωστές.

✔ Προκατάληψη της πρώτης εντύπωσης: Η αρχική γνώμη που σχηματίζουμε για κάποιον παραμένει στο μυαλό μας, ακόμα κι αν αργότερα αποδειχθεί λανθασμένη.

✔ Φαινόμενο της αγέλης: Ακολουθούμε τη μάζα ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε, επειδή ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αποφεύγει τη μοναξιά.

✔ Προκατάληψη υπερβολικής αυτοπεποίθησης: Πιστεύουμε ότι ξέρουμε περισσότερα από ό,τι στην πραγματικότητα. Οι ειδικοί λένε ότι οι πιο άσχετοι άνθρωποι έχουν την περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενώ οι αληθινοί γνώστες αμφιβάλλουν περισσότερο.

4. Τι θυμόμαστε: Η μνήμη μας δεν είναι φωτογραφική

Το μυαλό μας δεν αποθηκεύει την πραγματικότητα όπως είναι, αλλά την αναπλάθει με βάση τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις μας.

✔ Φαινόμενο της παραμόρφωσης της μνήμης: Συχνά “θυμόμαστε” γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ, επειδή τα έχουμε πλάσει στο μυαλό μας με βάση εμπειρίες και συναισθήματα.

✔ Προκατάληψη του παρατηρητή: Όταν εμείς κάνουμε λάθη, βρίσκουμε εξωτερικές δικαιολογίες (“ήμουν κουρασμένος”). Όταν οι άλλοι κάνουν λάθη, τους αποδίδουμε εσωτερικά χαρακτηριστικά (“είναι απρόσεκτος”).

✔ Φαινόμενο του αναδρομικού προσδιορισμού: Όταν ξέρουμε το αποτέλεσμα μιας κατάστασης, νομίζουμε ότι πάντα το περιμέναμε. (“Το ήξερα ότι θα γινόταν αυτό!”).

Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις γνωστικές προκαταλήψεις;

1. Ρώτα τον εαυτό σου: “Υπάρχει περίπτωση να έχω λάθος;”

2. Αναζήτησε αντικρουόμενες απόψεις

3. Δώσε χρόνο πριν πάρεις μια απόφαση

4. Παρατήρησε πώς οι άλλοι πέφτουν σε προκαταλήψεις

Ναι, ο εγκέφαλός μας κάνει λάθη – αλλά μπορούμε να τα διορθώσουμε

Οι γνωστικές προκαταλήψεις είναι φυσιολογικές, αλλά αν τις γνωρίζεις, έχεις ήδη ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Η αυτογνωσία είναι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στις παγίδες του μυαλού μας.

Την επόμενη φορά που θα βιαστείς να κρίνεις ή να πάρεις μια απόφαση, σταμάτα και αναρωτήσου: “Μήπως το μυαλό μου παίζει παιχνίδια;”

Γιατί η πραγματική εξυπνάδα δεν είναι να τα ξέρεις όλα. Είναι να ξέρεις πότε μπορεί να έχεις άδικο.