Οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο αλλά κανείς δεν θυμάται

Η ιστορία είναι γεμάτη από μεγάλες εφευρέσεις, επιστημονικές ανακαλύψεις, καλλιτεχνικά έργα και τεχνολογικά επιτεύγματα που άλλαξαν τη ζωή μας. Όμως, αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσουμε ότι πολλές από αυτές τις στιγμές ανήκαν σε γυναίκες—που είτε αγνοήθηκαν είτε οι ιδέες τους αποδόθηκαν σε άντρες. Η Μέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο για να γιορτάζουμε, αλλά και για να αποκαθιστούμε αδικίες. Ας γνωρίσουμε μερικές από τις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, αλλά η ιστορία δεν φρόντισε να τους δώσει τη θέση που τους αξίζει.

Rosalind Franklin – Το αδικημένο μυαλό πίσω από τη δομή του DNA

Αν ρωτήσεις ποιος ανακάλυψε τη δομή του DNA, οι περισσότεροι θα σου πουν «οι Watson και Crick». Όμως, ο περίφημος διπλός έλικας δεν θα είχε αποκαλυφθεί ποτέ χωρίς τις ακτίνες Χ της Rosalind Franklin. Οι δύο άντρες χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της χωρίς άδεια, πήραν το Νόμπελ και εκείνη πέθανε στα 37 της, χωρίς να αναγνωριστεί ποτέ η συνεισφορά της όσο ζούσε.

Hedy Lamarr – Η σταρ του Χόλιγουντ που μας έδωσε το Wi-Fi

Όταν ακούς το όνομα Hedy Lamarr, μάλλον σκέφτεσαι μια γοητευτική ηθοποιό του ’40. Κι όμως, η Hedy δεν ήταν απλώς μια όμορφη γυναίκα—ήταν μια ιδιοφυΐα. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέπτυξε ένα σύστημα κρυπτογραφημένης επικοινωνίας για τις συμμαχικές δυνάμεις, μια τεχνολογία που έγινε η βάση για το Wi-Fi, το Bluetooth και το GPS. Δεν κέρδισε ποτέ χρήματα από την εφεύρεσή της και μόνο δεκαετίες αργότερα αναγνωρίστηκε το έργο της.

Ada Lovelace – Η πρώτη προγραμματίστρια της ιστορίας

Όλοι γνωρίζουν τον Charles Babbage, τον «πατέρα των υπολογιστών», αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Ada Lovelace ήταν αυτή που έγραψε τον πρώτο αλγόριθμο στην ιστορία—ένα πρόγραμμα για την Αναλυτική Μηχανή του Babbage. Ήταν το 1843, και όμως εκείνη κατάλαβε πριν από όλους τις δυνατότητες των υπολογιστών.

Katherine Johnson – Η γυναίκα που έστειλε τον άνθρωπο στο διάστημα

Το πρόγραμμα Apollo της NASA δεν θα είχε υπάρξει χωρίς την Katherine Johnson, τη μαθηματικό που υπολόγισε τις τροχιές των πρώτων επανδρωμένων αποστολών. Αντί να την αναγνωρίσουν, για χρόνια εργαζόταν σε ένα γραφείο αποκλειστικά για μαύρες γυναίκες—γιατί, εκτός από γυναίκα, ήταν και Αφροαμερικανή. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2015 για να της απονεμηθεί το Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Barack Obama.

Lise Meitner – Η γυναίκα που έδωσε στον κόσμο την πυρηνική σχάση

Ο Otto Hahn πήρε το Νόμπελ για την ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης, αλλά η Lise Meitner ήταν αυτή που ερμήνευσε σωστά το φαινόμενο. Όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία, η Meitner, ως Εβραία, αναγκάστηκε να φύγει από τη Γερμανία. Ο Hahn συνέχισε μόνος του, πήρε τη δόξα, ενώ εκείνη έμεινε στην αφάνεια.

Γιατί η ιστορία ξέχασε αυτές τις γυναίκες;

Δεν είναι τυχαίο ότι τα επιτεύγματα των γυναικών συχνά χάνονται ή αποδίδονται σε άντρες. Η επιστήμη, η τεχνολογία και οι τέχνες ήταν για αιώνες ανδροκρατούμενοι χώροι, και η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί ότι οι γυναίκες μπορούσαν να καινοτομήσουν. Ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες στον χώρο της τεχνολογίας, της επιχειρηματικότητας και της επιστήμης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να πάρουν αναγνώριση, χρηματοδότηση ή υψηλές θέσεις.

Ας ξαναγράψουμε την ιστορία

Αν κάτι μας διδάσκουν αυτές οι ιστορίες, είναι ότι η ισότητα δεν είναι αυτονόητη—την κατακτάς. Η αναγνώριση της προσφοράς των γυναικών είναι ένα βήμα για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου το φύλο δεν θα καθορίζει το ποιος θα μείνει στην Ιστορία. Η Μέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε όσες πάλεψαν για το μέλλον μας—και να μην επιτρέψουμε να ξεχαστούν ξανά.