Πόσο καλά γνωρίζεις την Ιταλική Κουζίνα; 5 άγνωστες πτυχές της που θα σε εκπλήξουν

Αν σου πω «ιταλική κουζίνα», τι σκέφτεσαι πρώτα; Μακαρονάδες με αχνιστή σάλτσα ντομάτας, πίτσες με τραγανή ζύμη και τιραμισού που σε στέλνει κατευθείαν στον παράδεισο. Σωστά; Ναι, αλλά αυτή είναι μόνο η επιφάνεια του λαχταριστού παγόβουνου που λέγεται ιταλική γαστρονομία. Γιατί πίσω από τις γνωστές κλασικές γεύσεις, κρύβονται μικρά και μεγάλα μυστικά που ίσως δεν έχεις ακούσει ποτέ.

1. Η πίτσα δεν ήταν πάντα το αγαπημένο φαγητό των Ιταλών

Η πρώτη πίτσα με σάλτσα ντομάτας εμφανίστηκε στη Νάπολη τον 18ο αιώνα, αλλά για πολλά χρόνια θεωρούνταν φαγητό των φτωχών. Οι πλούσιοι Ιταλοί την απέφευγαν επιδεικτικά, μέχρι που το 1889 η βασίλισσα Μαργαρίτα δοκίμασε την περίφημη πίτσα Μαργαρίτα και της άλλαξε τη μοίρα για πάντα. Από τότε έγινε εθνικό φαγητό και το υπόλοιπο είναι… γευστική ιστορία.

2. Το καρπάτσιο δημιουργήθηκε για μια κόμισσα

Αν λατρεύεις το λεπτοκομμένο ωμό μοσχάρι με παρμεζάνα και ρόκα, ξέρεις ότι το καρπάτσιο οφείλει την ύπαρξή του σε μια κόμισσα! Η κόμισσα Αμάλια Νάνι Μοτσενίγκο είχε αυστηρή δίαιτα χωρίς μαγειρεμένο κρέας και το 1950 ένας σεφ στη Βενετία, ο Τζουζέπε Τσιπριάνι, της έφτιαξε αυτό το πιάτο. Ονόμασε το δημιούργημά του «καρπάτσιο» από τον ζωγράφο Βιτόρε Καρπάτσιο, γιατί τα έντονα κόκκινα χρώματα του κρέατος του θύμιζαν τις αποχρώσεις στους πίνακες του καλλιτέχνη.

3. Η αυθεντική καρμπονάρα δεν έχει κρέμα γάλακτος

Το ξέρω, το άκουσμα αυτού του νέου μπορεί να σε ταρακουνήσει. Η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα δεν περιέχει ούτε σταγόνα κρέμας γάλακτος! Το μυστικό της βελούδινης σάλτσας κρύβεται στον συνδυασμό αυγών, πεκορίνο Ρομάνο και του αμύλου των ζυμαρικών που δένει όλα τα υλικά τέλεια. Αν βάλεις κρέμα γάλακτος, μην τολμήσεις να το πεις σε Ιταλό – μπορεί να σε κοιτάξει σαν να έβρασες τα ζυμαρικά σου σε θαλασσινό νερό.

4. Τα αυθεντικά ιταλικά ζυμαρικά δεν είναι πάντα al dente

Η ιταλική κουζίνα είναι γεμάτη άγραφους κανόνες, και το «al dente» είναι ένας από αυτούς… αλλά με εξαιρέσεις! Σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, όπως η Νάπολη, προτιμούν τα ζυμαρικά πιο μαλακά, ειδικά όταν πρόκειται για λαζάνια ή πιάτα που ψήνονται στον φούρνο. Επομένως, αν δεν σου πετύχει το τέλειο al dente, μπορείς να πεις ότι τιμάς την παραδοσιακή ναπολιτάνικη γαστρονομία!

5. Το τιραμισού έχει πιο… πικάντικη ιστορία απ’ ό,τι νομίζεις

Το κλασικό ιταλικό γλυκό με τα σαβαγιάρ και το μασκαρπόνε μπορεί να έχει γίνει σύμβολο comfort food, αλλά η προέλευσή του είναι πιο τολμηρή. Σύμφωνα με μία από τις πιο γνωστές ιστορίες, το τιραμισού γεννήθηκε σε έναν οίκο ανοχής στη βόρεια Ιταλία τον 19ο αιώνα. Το σερβίραν στους πελάτες για να τους δώσει ενέργεια και… διάθεση! Εξάλλου, το όνομα «tiramisù» σημαίνει «σήκωσέ με», και δεν αναφέρεται μόνο στη γεύση του!

***Αν θες να φτιάξεις μια αυθεντική ιταλική μακαρονάδα, κράτα λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και πρόσθεσέ το στη σάλτσα σου. Θα τη βοηθήσει να δέσει τέλεια!

Χρόνια πολλά στην πιο απολαυστική κουζίνα του κόσμου! Και την επόμενη φορά που θα φας πίτσα, θυμήσου: κάποτε ήταν φαγητό για φτωχούς. Σήμερα είναι φαγητό για… όλους!