Το τόφου είναι ένα εναλλακτικό είδος τυριού το οποίο φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Αποτελεί βάση της ασιατικής κουζίνας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ίσως και περισσότερο μιας και παρόμοια αγαθά βρέθηκαν σε βραχογραφίες στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια το τόφου έγινε ιδιαίτερα γνωστό στο δυτικό κόσμο χάρη στη διατροφική του αξία. Είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα δημοφιλές στους κύκλους των χορτοφάγων αλλά τελευταία βλέπουμε να το προτιμούν και σε περίοδο της νηστείας αλλά και σε περιπτώσεις όπου απαιτείται ειδική δίαιτα για λόγους υγείας.
Πώς φτιάχνεται το τόφου;
Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, νερό, και το πηκτικό μέσο. Πιο συγκεκριμένα, παρασκευάζεται από γάλα σόγιας (δηλ. μουλιασμένα φασόλια σόγιας χτυπημένα στο μπλέντερ με νερό) στο οποίο προστίθεται κάποιο πηκτικό, συνήθως θειικό ή χλωριούχο ασβέστιο ή/και θειικό ή χλωριούχο μαγνήσιο. Στη συνέχεια το πηγμένο γάλα μπαίνει σε ορθογώνια δοχεία όπου παίρνει το σχήμα του. Αν το δοχείο έχει τρύπες τότε
με συμπίεση φεύγει το υγρό του, και φτιάχνουμε σκληρό τόφου. Αν το δοχείο δεν έχει τρύπες και το μείγμα πήξει μαζί με το υγρό του, τότε φτιάχνουμε silken tofu. Το χρώμα του είναι λευκό ή εκρού. Η διαδικασία παρασκευής του έχει παρόμοια στάδια με αυτά της παρασκευής των τυριών από ζωικό γάλα, και γι’ αυτό μπορεί να αποκαλείται και “τυρί σόγιας”.
Ποια η διατροφική αξία του τόφου;
Τα 100 γραμμάρια τόφου έχουν μόνο 110 θερμίδες! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη. Περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμ. τόφου. Και μιλάμε για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σαν αυτές που βρίσκουμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Είναι καλή πηγή χαλκού, πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο, και ισοφλαβόνες. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και φτωχό σε χοληστερίνη, ενώ τα λιπαρά που περιέχει είναι καλής ποιότητας Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε και στα ψάρια. Επίσης, αποτελεί
καλή πηγή ασβεστίου, καθώς 100 γραμ τόφου μας δίνουν πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο. Περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος B αλλά και μαγγάνιο.
Τί γεύση έχει το τόφου;
Αν δοκιμάσατε ποτέ τόφου και περιμένατε ότι θα γευτείτε ένα είδος τυριού, σίγουρα απογοητευτήκατε. Μπορεί να αποτελεί ένα αντικατάστατο του τυριού αλλά μόνο στην όψη και λόγω του τρόπου παρασκευής του. Η γεύση του και η χρήση του δε θυμίζει σε τίποτα τυρί. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σπογγώδες υλικό, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως γεύση αλλά απορροφά τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών της συνταγής.
Πώς μαγειρεύεται το τόφου;
Μπορείτε να το κόψετε σε φέτες ή σε κυβάκια και να το τηγανίσετε για να το χρησιμοποιήσετε σε σάντουιτς. Μπορείτε να το θρυμματίσετε και να το μαγειρέψετε στο τηγάνι μαζί με λαχανικά, σάλτσα σόγιας ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας ή να το ψήσετε στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και στις δύο πλευρές.
Επίσης, μπορείτε να βάλετε φέτες ή κύβους φυσικού ή καπνιστού τοφού στις σαλάτες σας. Μπορείτε να φτιάξετε κιμα από τοφού, ενώ το προσθέτετε και σε σούπες. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά, όπως παγωτά και τσιζκέικ. Mία ακόμα πρωτότυπη ιδέα είναι να το μαγειρέψετε σαν κρέας στην κατσαρόλα (π.χ. φρικασέ)
Γιατί να προτιμήσω το τόφου;
Αν κάνετε δίαιτα, προτιμήστε το γιατί έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αν έχετε χοληστερίνη και πίεση, βάλτε το στη διατροφή σας γιατί είναι φτωχό σε χοληστερίνη και νάτριο. Αν είστε οπαδός της υγιεινής διατροφής ή vegan, βάλτε τόφου στη διατροφή σας γιατί σας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή είστε δυσανεκτικοί στη λακτόζη, σας προσφέρει το ασβέστιο που χρειάζεστε.
Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε πιστοποιημένα, βιολογικά προϊόντα και όσον αφορά την κατανάλωσή του, το παν μέτρον άριστον ισχύει και εδώ. Και αυτό γιατί η σόγια έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί από τον επιστημονικό κόσμο ότι εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για την υγεία μας, εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που έχει υποστεί.