Ας μιλήσουμε σήμερα για το ψήσιμο στα κάρβουνα ,τους κινδύνους που κρύβει αυτή η μέθοδος μαγειρέματος, αλλά και τι μπορούμε να προσέξουμε για ένα πιο ασφαλές ψήσιμο στα κάρβουνα.
Όλοι γνωρίζουμε και έχουμε αναφέρει και πολλές φορές ότι το κόκκινο κρέας, το μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό θέλουν προσοχή και αραιή κατανάλωση καθώς έχουν συσχετιστεί με πλήθος χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους. Όμως, εκτός από το είδος του κρέατος, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρέψουμε το κρέας μας.
Τώρα θα μου πείτε ότι πολύ συχνά λένε ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πιο υγιεινό, σε σχέση με άλλους τρόπους μαγειρέματος, για παράδειγμα το τηγάνισμα. Η σύσταση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι μαγειρεύοντας στα κάρβουνα δεν προστίθεται επιπλέον λίπος στο φαγητό και επομένως δεν επιβαρύνεται η υγεία μας με πολλά λιπαρά.
Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι όταν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε
πρωτεΐνες ψήνονται στα κάρβουνα (όπως το κρέας και το ψάρι), παράγονται δύο ειδών
καρκινογόνες ουσίες, οι ετεροκυκλικές αμίνες ( που σχηματίζονται όταν το κρέας εκτεθεί
άμεσα στη φλόγα ή σε μια επιφάνεια με πολύ υψηλή θερμοκρασία) και πολυκυκλικοί
αρωματικοί υδρογονάνθρακες (που σχηματίζονται όταν λίπος και χυμοί από το κρέας
στάζουν στην επιφάνεια αυτή ή τη φωτιά προκαλώντας φλόγες και καπνό).
Ο κίνδυνος για την υγεία μας που σχετίζεται με τις παραπάνω χημικές ουσίες δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να σταματήσουμε να απολαμβάνουμε τα ψητά στα κάρβουνα.
Με ποιους τρόπους μπορείτε να κάνετε τα ψητά στα κάρβουνα πιο υγιεινά;
- Καθαρίστε τη σχάρα πριν το ψήσιμο. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείτε τυχόν καμένα υπολείμματα που μπορεί να κολλήσουν στις τροφές που μαγειρεύετε.
- Διαλέξτε άπαχα κομμάτια και αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το ψήσετε. Όταν το λίπος θερμαίνεται και στάζει στα κάρβουνα, δημιουργούνται φλόγες και καπνός, τα οποία οδηγούν στο σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών.
- Μαρινάρετε το κρέας σε λεμόνι ή ξύδι για τουλάχιστον 30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει η οξύτητα του κρέατος και εμποδίζεται ο σχηματισμός πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.
- Γυρίστε το κρέας τακτικά. Εάν κάποιο κομμάτι του κρέατος καεί, αφαιρέστε το πριν το φάτε.
- Κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια και μαγειρέψτε το για λιγότερη ώρα.
- Εάν θέλετε να μαρινάρετε το κρέας σε μίγμα που περιέχει ζάχαρη, για παράδειγμα σε σάλτσα μπάρμπεκιου, προσθέστε την τα τελευταία 1-2 λεπτά.
- Προσθέστε φυσικά καρυκεύματα, όπως κανέλλα, γκρέιπφρουτ και πράσινο τσάι. Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι τα παραπάνω μειώνουν σημαντικά τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στο μαγειρεμένο κρέας.