Sex & Pets: Είναι τελικά εντάξει να κάνεις σεξ μπροστά στο κατοικίδιό σου;

Είναι μια από εκείνες τις ερωτήσεις που δεν τις κάνεις φωναχτά – αλλά που σε κάποια φάση της συμβίωσης με ένα κατοικίδιο… θα την αναρωτηθείς: Είναι εντάξει να κάνεις σεξ στο ίδιο δωμάτιο με τον σκύλο ή τη γάτα σου; Μπορεί να φαίνεται περίεργο, ακόμα και αμήχανο να το συζητήσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είσαι ο μόνος που το έχει σκεφτεί.

Ας το ξεκαθαρίσουμε: δε μιλάμε για ανησυχητικές συμπεριφορές ή για παραβατικές καταστάσεις. Μιλάμε για το κλασικό, απολύτως συναινετικό σεξ μεταξύ ανθρώπων… την ώρα που ο σκύλος σου κοιμάται στο χαλάκι ή η γάτα σου κάνει grooming στο περβάζι. Όμως, τι σημαίνει αυτό για το ίδιο το ζώο; Τι δείχνουν η ψυχολογία, η συμπεριφορική επιστήμη και –τελικά– η ηθική;

Τι αντιλαμβάνεται το κατοικίδιο;

Σύμφωνα με ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων, τα περισσότερα κατοικίδια δεν κατανοούν τη φύση της σεξουαλικής πράξης με ανθρώπινους όρους. Αντίθετα, αναγνωρίζουν αλλαγές στον ήχο, τις κινήσεις και την ενεργητικότητα, γεγονός που μπορεί να τα κάνει είτε περίεργα, είτε αγχωμένα, είτε… τελείως αδιάφορα. Κάποιοι σκύλοι μπορεί να γαβγίσουν, να πηδήξουν στο κρεβάτι ή να προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή σας, ενώ γάτες – πιο ανεξάρτητες – πιθανόν να φύγουν απλώς από το δωμάτιο.

Είναι κακό για την ψυχολογία του ζώου;

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως, υπό κανονικές συνθήκες, ένα κατοικίδιο δεν τραυματίζεται ψυχολογικά επειδή οι κηδεμόνες του έκαναν σεξ κοντά του. Ειδικά αν δεν υπήρξαν φωνές, βίαιες κινήσεις ή οποιαδήποτε ένταση που μπορεί να τα αναστατώσει. Αυτό που πραγματικά τους επηρεάζει είναι ο τόνος της φωνής, το επίπεδο ενέργειας και αν νιώσουν «παραγκωνισμένα».

Η βασική αρχή; Το ζώο πρέπει να έχει την επιλογή να φύγει από τον χώρο. Αν κλείσεις την πόρτα και το εγκλωβίσεις, μπορεί να αγχωθεί – όχι επειδή κάνεις σεξ, αλλά επειδή νιώθει παγιδευμένο.

Το ηθικό σκέλος: σεβασμός και συνύπαρξη

Αν κάτι προβληματίζει περισσότερο, δεν είναι τι καταλαβαίνει το ζώο, αλλά τι σημαίνει για εμάς να κάνουμε κάτι τόσο προσωπικό μπροστά του. Νιώθεις αμήχανα; Νιώθεις παρατηρούμενος; Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι για σένα δεν είναι εντάξει. Και αν δεν είναι εντάξει για σένα, τότε ίσως να μην είναι η σωστή στιγμή.

Το να σεβόμαστε το ζώο μας σημαίνει να αναγνωρίζουμε τα όριά του – και τα δικά μας. Όπως εμείς μαζεύουμε τα κακά του, έτσι κι εκείνο δε χρειάζεται να «μαζεύει» εικόνες ή ενέργεια που δεν το αφορούν.

Τι να κάνεις πρακτικά:

  • Άφησε την πόρτα ανοιχτή για να μπορεί να φύγει αν θέλει.

  • Μην του φωνάζεις ή το τιμωρείς αν δείξει περιέργεια – είναι φυσιολογικό.

  • Βρες άλλο δωμάτιο αν νιώθεις ότι σε αποσπά ή σε παρακολουθεί.

  • Βάλε μουσική ή φτιάξε μια ήρεμη ατμόσφαιρα που δε θα του προκαλέσει άγχος.

Τελικά, είναι εντάξει;

Ναι – εφόσον δεν υπάρχει βία, ένταση ή καταναγκασμός για το ζώο και υπάρχει επιλογή αποχώρησης. Αν όμως εσύ νιώθεις ότι «κάτι δεν κολλάει», μην το αγνοήσεις. Οι συνθήκες του οικείου σου χώρου πρέπει να σε κάνουν να νιώθεις ασφαλής, ήρεμος και ελεύθερος – κι αυτό ισχύει και για το κατοικίδιό σου.

Σεξουαλική υγεία και σεβασμός πάνε μαζί. Ακόμα κι όταν έχεις… τέσσερα μάτια να σε κοιτάζουν με απορία από το πάτωμα.