Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, το 5ο Health Legal & Compliance Forum, που διοργάνωσε η CLEON Conferences & Communications, υπό την αιγίδα των ΣΦΕΕ, Pharma Innovation Forum Greece (PIF), Ελληνική Ένωση Market Access, HACRO και ΣΕΙΒ. Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των σημαντικότερων ρυθμιστικών εξελίξεων και νομικών προκλήσεων στον χώρο της υγείας, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Προτεραιότητά μας είναι η διαφάνεια, η ηρεμία στην αγορά και ο έλεγχος του clawback. Η επιτυχής εγκαθίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων στον πρώτο μήνα της θητείας μου, απέτρεψε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή αγορά. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μιχάλη Χειμώνα για την ουσιαστική συμβολή του».
Στο πλαίσιο του πρώτου panel, η Έυη Μαθιού, Legal, Compliance & Quality Director της Novo Nordisk, παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την ενίσχυση της επάρκειας φαρμακευτικών προϊόντων, αναλύοντας τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις συμμόρφωσης που απορρέουν από τις ελλείψεις.
Στο ίδιο πάνελ, ο Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου, Γενικός Γραμματέας της Market Access Hellenic Society, ανέφερε:
«Η συμμετοχή μου στο συνέδριο αποτελεί εξαιρετική εμπειρία. Ο διάλογος γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη και τις υποχρεωτικές επιστροφές παραμένει κρίσιμος για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».
Η Βιργινία Κόκιου, Chief of Staff, Legal Counsel to the Special Secretary of Foresight, μίλησε για το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία, εστιάζοντας στην αξιοποίηση τεχνολογιών όπως το CRISPR και η βιοπληροφορική με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
Στο δεύτερο panel, η Μαρία Αμερικάνου της Roche Hellas αναφέρθηκε στην παρηγορητική χρήση φαρμάκων και τον καθοριστικό ρόλο της πρώιμης πρόσβασης στις θεραπείες για ομάδες ασθενών με σοβαρές παθήσεις.
Ο Λεωνίδας Τόλης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Παπαστράτος/Philip Morris, μίλησε για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα:
«Η Ελλάδα πρωτοπορεί με ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει επιστημονικά τεκμηριωμένες αναφορές. Η μείωση της βλάβης αποδίδει ήδη, όπως δείχνει το Ευρωβαρόμετρο».
Στο τρίτο panel, ο Ευάγγελος Κατσάρας, Junior Partner της ALG Manousakis Law Firm, τόνισε τη σημασία ενιαίας στρατηγικής για την προστασία προσωπικών δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια στον φαρμακευτικό τομέα, ενώ ο Δημήτρης Ζωγραφόπουλος αναφέρθηκε στη νέα νομοθεσία για το whistleblowing, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού με τον GDPR.
Ο Κωνσταντίνος Βαρσάμος, Co-Founder & Managing Partner της Ai by DNA, παρουσίασε live εφαρμογή AI για τη συμμόρφωση και τη διαχείριση κινδύνων, εξηγώντας τις δυνατότητες εξατομίκευσης και αυτοματοποίησης που προσφέρει η ΤΝ.
Στο τελευταίο panel, η Χρύσα Καλλιανέζου, Quality Assurance Value Partner στη Roche Hellas, παρουσίασε τη στρατηγική σειριοποίησης φαρμάκων στην Ελλάδα και τα οφέλη της για την ασφάλεια των ασθενών και την ιχνηλασιμότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο Αντώνης Ρούσσος, επικεφαλής Ethics & Compliance στην Astellas Pharma Inc., ανέλυσε τις ανησυχίες γύρω από τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας και τις προτάσεις συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.
Τέλος, η Αναστασία (Νατάσα) Καραμίχου, Δικηγόρος παρ’ Εφέταις, εξειδίκευσε στην έννοια του whistleblowing, παρουσιάζοντας πρακτικά παραδείγματα και αναδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των πληροφοριοδοτών.
Το συνέδριο συντόνισε ο Χρήστος Μαρτάκος, πρόεδρος της ΕΛΕΜΑ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του διαλόγου, της διαφάνειας και της συμμόρφωσης στον τομέα της υγείας.
Το Say Yes …to the Press ήταν Χορηγός Επικοινωνίας.