Τα ζυμαρικά δεν είναι απλώς τροφή. Είναι παρηγοριά, μνήμη, γεύμα για έναν, δύο ή για πολλούς. Είναι το πιάτο που ξέρεις πως δεν θα σε απογοητεύσει.
Και όμως, στην εποχή της συνειδητής διατροφής, τίποτα δεν θεωρείται αυτονόητο πια. Οι επιλογές πληθαίνουν, οι απαιτήσεις αυξάνονται και η ερώτηση που ακούγεται ξανά και ξανά είναι μία: πώς μπορώ να συνεχίσω να απολαμβάνω τα ζυμαρικά μου χωρίς ενοχές;
Η ΜΑΚΒΕΛ απαντά με μια καινοτομία που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού: ζυμαρικά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (ΧΓΔ), πιστοποιημένα από το Oxford Brookes U. Κ.– το μόνο διαπιστευμένο ερευνητικό κέντρο στην Ευρώπη, στον τομέα του Γλυκαιμικού Δείκτη.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα – και όχι μόνο – έχουμε στο πιάτο μας μια μοναδική πρόταση που απευθύνεται σε όλους: σε όσους θέλουν να περιορίσουν την απότομη αύξηση των σακχάρων στο αίμα, σε όσους προσέχουν το βάρος τους, σε άτομα με προδιάθεση στο διαβήτη αλλά και σε όποιον απλώς θέλει να κάνει πιο ισορροπημένες και νόστιμες επιλογές στην καθημερινότητά του.
Γιατί μας αφορά ο Γλυκαιμικός Δείκτης;
Όπως εξηγεί ο Δρ. Κωνσταντίνος Ξένος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc., Ph.D.: «Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) είναι ένας σύνθετος δείκτης που μετρά την ταχύτητα με την οποία ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα. Όσο πιο χαμηλός ο ΓΔ, τόσο πιο σταθερή η γλυκαιμική απόκριση του οργανισμού. Αυτό σημαίνει: λιγότερα σκαμπανεβάσματα ενέργειας, καλύτερος έλεγχος πείνας, λιγότερο stress στον μεταβολισμό.»
Και συνεχίζει: «Τα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κυρίως διαλυτές, τείνουν να έχουν χαμηλότερο ΓΔ. Ωστόσο, δεν αρκεί απλώς να γράφει “ολικής άλεσης”. Ο τρόπος άλεσης, το αν ο κόκκος έχει διατηρηθεί ή αν έχει γίνει σκόνη, επηρεάζει καταλυτικά τη συμπεριφορά του προϊόντος στον οργανισμό. Η λεπτή άλεση, ακόμη και αν είναι από ολικής άλεσης αλεύρι, αυξάνει τον ΓΔ.»
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη;
Η νέα σειρά ζυμαρικών ΧΓΔ της ΜΑΚΒΕΛ προσφέρουν επιστημονικά αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα:
• 60% λιγότερα σάκχαρα
• Μείωση της αύξησης των σακχάρων στο αίμα
• Συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο
• Την πλούσια, γνώριμη γεύση των λευκών ζυμαρικών
Οι δοκιμές δεν λένε ψέματα
Η μέθοδος προσδιορισμού του ΓΔ βασίζεται σε κλινικές in vivo μελέτες. Όπως περιγράφει ο Δρ. Ξένος, η μέτρηση γίνεται σε τουλάχιστον 10 υγιή άτομα που καταναλώνουν το προϊόν και συγκρίνονται οι καμπύλες γλυκόζης με αυτές του λευκού ψωμιού ή της γλυκόζης. Ο ΓΔ προκύπτει ως μέσος όρος – όχι από θεωρητικά μοντέλα, αλλά από πραγματικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού.
Fun fact
Τα ζυμαρικά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ είναι τα μόνα ζυμαρικά στην ελληνική αγορά με αυτή την επίσημη πιστοποίηση.
Ζητήσαμε από τη διατροφολόγο μας, Ελίνα Δημητριάδου, να μας δώσει τον πρακτικό οδηγό ενός “έξυπνου” πιάτου ζυμαρικών – γιατί ναι, υπάρχει και σωστός τρόπος να τα φας:
✅ Συνδύασέ τα με πρωτεΐνη (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, αυγό ή όσπρια). Η πρωτεΐνη επιβραδύνει την πέψη και μειώνει την απότομη αύξηση σακχάρου.
✅ Πρόσθεσε καλό λίπος, όπως ελαιόλαδο ή λίγους ξηρούς καρπούς – επίσης καθυστερούν την πέψη.
✅ Απόφυγε να τα παραβράζεις. Όσο πιο “αλ ντέντε” τόσο χαμηλότερος ο Γλυκαιμικός Δείκτης.
✅ Βάλε δίπλα μια μεγάλη πράσινη σαλάτα: η ποσότητα και οι φυτικές ίνες σε χορταίνουν χωρίς θερμίδες.
Η σειρά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη της ΜΑΚΒΕΛ προσφέρει για πρώτη φορά μια πλήρως ισορροπημένη πρόταση για όλους που συνδυάζει:
• Πλήρη γευστική εμπειρία
• Υψηλή διατροφική αξία
• Πιστοποίηση από διεθνή φορέα
• Γεύση όπως τα κλασικά ζυμαρικά
Τελικά, η απάντηση είναι η ισορροπία
Αυτό που επισημαίνει και ο Δρ. Ξένος αλλά και όλοι οι ειδήμονες είναι το εξής: ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι σημαντικός, αλλά όχι ο μόνος παράγοντας. Οι συνδυασμοί τροφών, ο τρόπος μαγειρέματος, η ποσότητα, η ώρα της ημέρας και η φυσική δραστηριότητα παίζουν ρόλο στη συνολική υγεία. Το σημαντικό είναι να επιλέγεις προϊόντα με διατροφική νοημοσύνη. Και να μαγειρεύεις με φροντίδα, όχι φόβο.
ΜΑΚΒΕΛ: Ζυμαρικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη – τα ζυμαρικά του μέλλοντος!
Με τα ζυμαρικά Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, η ΜΑΚΒΕΛ, εμπλουτίζει τις επιλογές σου για να μπορείς να τρως αυτό που αγαπάς χωρίς ενοχές, χωρίς υποχωρήσεις στη γεύση. Δοκίμασε τις πένες, το κριθαράκι ή τα σπαγγέτι ΧΓΔ και παρατήρησε πόσο “φυσικά” εντάσσονται στην καθημερινή σου διατροφή.
Και μην ξεχνάς: η υγεία δεν είναι δίαιτα. Είναι επιλογές.
Είναι ένα γεύμα για όλη την οικογένεια, με φίλους, είναι ένα πιάτο που δεν σε βαραίνει και σε κάνει να νοιώθεις ενοχές.
Είναι τα ζυμαρικά που αλλάζουν τα δεδομένα σε μια ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζει απόλαυση και υγεία!
Ήξερες ότι…
- …ένα πιάτο ζυμαρικών που είναι “αλ ντέντε” έχει χαμηλότερο Γλυκαιμικό Δείκτη από το ίδιο πιάτο καλοβρασμένο; Όσο περισσότερο μαγειρεύεται ένα άμυλο, τόσο ευκολότερα διασπάται σε σάκχαρα!
- …ο Γλυκαιμικός Δείκτης επηρεάζεται ακόμα και από το αν έχεις κοιμηθεί καλά την προηγούμενη νύχτα; Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
- …αν ψύξεις τα ζυμαρικά και τα ξαναζεστάνεις, μετατρέπεται μέρος του αμύλου τους σε “ανθεκτικό άμυλο”; Έτσι μειώνεται η γλυκαιμική τους επίδραση και αυξάνονται οι φυτικές ίνες.
- …το ίδιο ακριβώς φαγητό μπορεί να έχει διαφορετικό Γλυκαιμικό Δείκτη ανάλογα με το τι φαγητό έφαγες πριν από 3 ώρες; Το μεταβολικό σου “φορτίο” παίζει ρόλο σε κάθε επόμενο γεύμα!
- …η διατροφή με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη βοηθά όχι μόνο στο σάκχαρο, αλλά και στην καλύτερη συγκέντρωση, τη σταθερή ενέργεια και τη ρύθμιση της διάθεσης;
- …τα ζυμαρικά ΧΓΔ της ΜΑΚΒΕΛ έχουν ελεγχθεί από τον ίδιο φορέα που αξιολογεί προϊόντα για διαβητικά νοσοκομεία και κλινικές σε όλη την Ευρώπη;
- …η απλή προσθήκη λεμονιού ή ξυδιού σε ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τη γλυκαιμική του επίδραση έως και 20%;
- …το ψύχος (ψυγείο ή… τάπερ γραφείου) είναι ο καλύτερος φίλος των ζυμαρικών; Τα κρύα ζυμαρικά είναι πιο φιλικά στο σάκχαρο απ’ ό,τι τα φρεσκομαγειρεμένα!