“Μοney dysmorphia”: Πολλοί έχουμε, λίγοι το ξέρουμε!

Ίσως είναι η πρώτα φορά που το ακούς. Σήμερα θα δούμε τι είναι η “money dysmorhpia” (οικονομική δυσμορφία) και θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της…

Η γενιά Ζ και οι millenials παρουσιάζουν συχνά οικονομική δυσμορφία. Ποια είναι τα αίτια; Αρχικά, η διαρκής σύγκριση, η μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουμε όσο γίνεται περισσότερα αγαθά, αλλά και η διαρκής αγωνία για την οικονομική μας κατάσταση, η αβεβαιότητα που βιώνουμε… Όλα αυτά, λοιπόν, μας κάνουν να έχουμε στρεβλή εικόνα των οικονομικών μας. Και πολύ απλά, όταν δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, έχουμε ανασφάλεια.

Είναι πιθανό στο πρόσφατο ή μακρινό παρελθόν να έχουμε βιώσει καταστάσεις που εντείνουν και δικαιολογούν το αυξημένο άγχος μας για τα οικονομικά μας. Αλλά πολλοί άνθρωποι, επειδή καθημερινά λαμβάνουν μεγάλες δόσεις λάμψης και “καλής” ζωής μέσα από τα social media, νιώθουν συχνά ανίκανοι να υποστηρίξουν τον τρόπο ζωής που βλέπουν, τους αρέσει και θα ήθελαν να ακολουθήσουν, αλλά η οικονομική τους κατάσταση στέκεται εμπόδιο.

Σημάδια που πρέπει να προσέξεις

– Έχεις μια μόνιμη ανησυχία για τα οικονομικά σου. Ακόμα και αν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, το άγχος σου δεν μετριάζεται.

– Δεν θέλεις να κάνεις καμία συζήτηση με θέμα τα οικονομικά γιατί σε αγχώνει και μόνο η σκέψη.

– Αδυνατείς να πάρεις οικονομικές αποφάσεις, ακόμα και αν κάποιες είναι απλές.

– Αποφεύγεις να ξοδεύεις γιατί φοβάσαι πως δεν θα έχεις καθόλου χρήματα, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

– Νιώθεις διαρκώς ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς, ακόμα και αν μιλάμε για τα απαραίτητα.

– Έχεις μια διαρκή ανάγκη να βγάλεις περισσότερα χρήματα επειδή δεν έχεις καθόλου καλή εικόνα των οικονομικών σου.

Τι μπορείς να κάνεις

Η αποφυγή της πραγματικότητας δεν θα δώσει τη λύση. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση, να αποκτήσεις πρώτα τη γνώση και μετά τον έλεγχο των οικονομικών σου. Στη συνέχεια, έχοντας σωστή εικόνα, μπορείς να θέσεις υγιείς στόχους, να σκεφτείς την αποταμίευση, τις πιθανές επενδύσεις κ.α.