Βοοmers: Το τίμημα της μακροζωίας τους

Η γενιά των baby boomers, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 1946 και 1964, ζει περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα. Κι όμως, αν και η ιατρική έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και οι ίδιοι οι Boomers φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας ενός υγιεινού τρόπου ζωής, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η υγεία τους είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους παλαιότερους συνομηλίκους τους. Οι Βoomers, λοιπόν, φαίνεται πως είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η μακροζωία δεν εξασφαλίζει πάντα καλύτερη ποιότητα ζωής.

Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό

  • Τρόπος ζωής και διατροφή: Οι Boomers μεγάλωσαν σε μια εποχή ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία συχνά συνοδεύτηκε από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής και η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, λιπών και ζάχαρης σχετίζονται με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία έχει αυξηθεί δραματικά μεταξύ των Boomers, με το 40% αυτής της γενιάς να θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία επίσης συμβάλλει στην εμφάνιση άλλων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.
  • Φυσική δραστηριότητα: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από καθιστική εργασία και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα στους Boomers έχει μειωθεί κατά 12% σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Αυτή η μείωση στη φυσική άσκηση ευνοεί την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, όπως υπέρταση, οστεοπόρωση, αλλά και ψυχολογικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.
  • Χρόνια νοσήματα και πολυφαρμακία: Οι Boomers παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αναπνευστικές διαταραχές και ο καρκίνος. Ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων αυτής της γενιάς πάσχουν από δύο ή περισσότερα χρόνια νοσήματα, γεγονός που τους οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση φαρμακευτικών αγωγών. Η πολυφαρμακία (η χρήση πολλών φαρμάκων ταυτόχρονα) αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία τους, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων και παρενεργειών, ενώ σχετίζεται και με την αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης.
  • Άγχος και ψυχική υγεία: Αυτή η γενιά εμφανίζει επίσης αυξημένα επίπεδα άγχους, που οφείλονται σε οικονομικούς, κοινωνικούς και οικογενειακούς παράγοντες. Πολλοί Boomers φροντίζουν τόσο τους ηλικιωμένους γονείς τους όσο και τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση και τη μακροπρόθεσμη οικονομική τους ασφάλεια. Το άγχος αυτό έχει επιδεινώσει τις ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, και έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ψυχοσωματικών προβλημάτων, όπως η υπέρταση και οι καρδιοπάθειες.
  • “Κακές” συνήθειες: Πολλοί εκπρόσωποι της συγκεκριμένης γενιάς υιοθέτησαν το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία, πριν η κοινή γνώση για τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος γίνει ευρέως αποδεκτή. Αν και το ποσοστό των καπνιστών σήμερα έχει μειωθεί, το παρελθόν της καπνιστικής συμπεριφοράς έχει αφήσει μακροχρόνιες συνέπειες, όπως υψηλότερα ποσοστά καρκίνου των πνευμόνων και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνή σε αυτή τη γενιά, η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη ηπατικών ασθενειών κ.α.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Η έκθεση σε ρύπους και χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 20ού αιώνα συνέβαλε επίσης στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών στους Boomers. Η περιβαλλοντική ρύπανση, τα καυσαέρια, οι τοξικές χημικές ουσίες στα τρόφιμα και την ατμόσφαιρα έχουν συνδεθεί με την αύξηση ασθενειών.