5)Mango, το φρούτο της καρδιάς

To μάνγκο έχει την τιμητική του κάθε καλοκαίρι και… γιορτάζει στις 22 Ιουλίου. Το εξωτικό αυτό φρούτο μας φέρνει ευχάριστες συνειρμικές εικόνες από ονειρεμένα τοπία και παραλίες με κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά.

«Το φρούτο του καλοκαιριού» και «ο βασιλιάς των φρούτων» είναι κάποιες από τις φράσεις που συνοδεύουν το μάνγκο. Γιατί όμως είναι τόσο ξεχωριστό;

Πέρα από την πλούσια γεύση του, που αφήνει μια γλυκιά επίγευση, το μάνγκο είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο. Σύμφωνα με Dr. Maya Vadiveloo, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής & Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, το μάνγκο περιέχει περισσότερες από 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και φλαβονοειδών, βιταμίνης B6, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε. Το μάνγκο έχει επίσης καλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

About mango

Εδώ και 4.000 χρόνια ο άνθρωπος καλλιεργεί μάνγκο.

Το μάνγκο είναι το μεγαλύτερο οπωροφόρο δένδρο στον κόσμο. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 μέτρα!

Η λέξη mann της γλώσσας των Χίντι σημαίνει καρδιά. Γι’ αυτό και το μάνγκο χαρακτηρίζεται ως φρούτο της καρδιάς.

Όταν εισήγαγαν τα μάνγκο στις αμερικανικές αποικίες στα μέσα του 17ου αιώνα, έπρεπε να γίνουν τουρσί λόγω της έλλειψης ψύξης.

Περίπου το 50% της παραγωγής των μάνγκο παγκοσμίως καλλιεργείται στην Ινδία. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ωστόσο, δεν εξάγεται αλλά καταναλώνεται στην Ινδία. Δεύτερη στην παραγωγή μάνγκο έρχεται η Κίνα.

Η Ανδαλουσία της Ισπανίας και οι Κανάριοι Νήσοι είναι από τα λίγα μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης που, χάρη στο υποτροπικό κλίμα που επικρατεί, μπορεί να είναι αποδοτική η καλλιέργεια μάνγκο.

Όταν το δέντρο ξεπεράσει τα 40 έτη, η καρποφορία του αρχίζει σταδιακά να μειώνεται.

Υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικές ποικιλίες μάνγκο. Όμως, στην παγκόσμια αγορά κυριαρχεί η ποικιλία “Tommy Atkins”.

Το μάνγκο θεωρείται ιερό φρούτο για τους βουδιστές στην Ινδία. Πιστεύουν πως ο Βούδας φύτεψε ένα σπόρο στην περιοχή Σραβάστη, στη συνέχεια φύτρωσε εκεί ένα τεράστιο δέντρο κάτω από το οποίο ο ίδιος έκανε διαλογισμό.

Της Βένιας Αντωνίου