Σούπες λαχανικών ή βραστά λαχανικά: Τι να προτιμήσω;

Όσο αρχίζει η θερμοκρασία να πέφτει… μια από τις αγαπημένες αλλαγές στα διαιτολογιά
μας περιλαμβάνει τις σούπες λαχανικών ή τις βελουτέ σούπες λαχανικών! Πεντανόστιμες,
θρεπτικότατες και γρήγορες στη διαδικασία. Πάμε να δούμε γιατί τις προτιμώ και τι λέει η
επιστήμη.

Κατά σειρά προτεραιότητας θα βάζαμε
– τις σούπες λαχανικών
– τα λαχανικά στον ατμό ή ψητά
– και τελευταία τα βραστά λαχανικά

Γιατί όμως αυτό;

Πρέπει να αποφεύγουμε να βράζουμε τα λαχανικά, καθώς αυτός ο τρόπος μαγειρέματος
οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών σε ποσοστό έως και 50%. Το βράσιμο δεν
ενδείκνυται, κυρίως για λαχανικά που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως το
λάχανο, το σπανάκι, η λαχανίδα, το μπρόκολο, τα φασόλια και ο αρακάς. Όπως υποδηλώνει
και η ονομασία τους, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες διασπώνται όταν έρχονται σε επαφή με
το νερό.

Ένας τρόπος να διατηρήσετε τη θρεπτική αξία αυτών των λαχανικών είναι να τα
μαγειρεύετε με ελάχιστο νερό και για λίγη ώρα. Εναλλακτικά προτείνεται το ψήσιμο και
το μαγείρεμα στον ατμό.

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υδατοδιαλυτές
βιταμίνες είναι να μαγειρεύουμε στον ατμό, ή να ψήνουμε τα λαχανικά, αντί να τα
βράζουμε, ή να χρησιμοποιούμε το νερό σε σούπες ή σε φαγητά κατσαρόλας, αντί να το
πετάμε.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες ιδέες για βελουτέ σούπες που μπορεί ο καθένας μας να δοκιμάσει σπίτι:

Κολοκυθόσουπες, μανιταρόσουπες, μπροκολόσουπες, καροτόσουπες με γλυκοπατάτα ή
ντοματόσουπες… Ό,τι και να επιλέξετε φτιάξτε το με μεράκι και αγάπη! Και μην ξεχάσετε τα ταιριαστά μυρωδικά!

Τα μυρωδικά που θα βάλουμε εξαρτώνται από το τι λαχανικά έχουμε χρησιμοποιήσει. Προσοχή, λοιπόν, στους συνδυασμούς, που μπορούν να μπερδέψουν τις γεύσεις και τα
αρώματα. Δοκιμάζοντας, βέβαια, θα διαμορφώσετε τη δική σας άποψη.

  •  Ο μαϊντανός, το θυμάρι ή/και η ρίγανη ταιριάζουν με ευρεία γκάμα λαχανικών.
  •  Το σέλινο πρέπει να το χρησιμοποιείτε με μέτρο, καθώς είναι πολύ ισχυρό.
  •  Σε μια σούπα με πατάτες και πράσα ταιριάζει, μεταξύ άλλων, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σχοινόπρασο ή/και ο μαϊντανός.
  • Στις ντοματόσουπες και στα μινεστρόνε ταιριάζουν, ο μαϊντανός ή/και ο δυόσμος.
  • Λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης στο σερβίρισμα θα απογειώσουν τη γεύση.
  •  Σε μια σούπα με λάχανο, καρότο και πατάτα, τολμήστε με ανατολίτικα μπαχαρικά, όπως κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο ή μείγμα κάρι.
  •  Ο δυόσμος, ο άνηθος ή/και ο μάραθος ταιριάζουν στις μπιζελόσουπες.