Το 2024, μια έρευνα αποκάλυψε ότι το 79% των εργαζομένων αισθάνονται πίεση να αποδίδουν συνεχώς τα μέγιστα, προκειμένου να αποδείξουν στους εργοδότες τους ότι είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Ωστόσο, μια ακόμα πιο ανησυχητική τάση έχει αρχίσει να εμφανίζεται: το «pleasanteeism».
Πρόκειται για το άγχος των εργαζόμενων, που θεωρούν ότι πρέπει να είναι συνεχώς χαρούμενοι και θετικοί, ακόμα και όταν βιώνουν εξάντληση ή δυσαρέσκεια στον εργασιακό τους χώρο. Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι η δουλειά μπορεί να είναι δύσκολη, αυτή η συνεχής ανάγκη να δείχνουμε «ευχάριστοι», μπορεί τελικά να προκαλέσει σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
Το «pleasanteeism» αναφέρεται στην υποχρέωση που νιώθουν οι εργαζόμενοι να αποφεύγουν την εκδήλωση των πραγματικών τους συναισθημάτων και να προβάλλουν μια εικόνα συνεχούς χαράς και ικανοποίησης, ακόμη κι όταν η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αυτή η τάση ενισχύει την κουλτούρα της «σιωπηλής καταπίεσης» στους χώρους εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, φοβούμενοι ότι θα θεωρηθούν αρνητικοί ή μη παραγωγικοί. Αυτό συχνά συμβαίνει διότι οι επαγγελματίες δεν συνδυάζουν τη συναισθηματική έκφραση με τον επαγγελματισμό, κάτι που προκαλεί μια αίσθηση πίεσης να «υποκριθούμε» την ευτυχία.
Η έννοια του «pleasanteeism» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, και από τότε έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονη. Μια έρευνα από την εταιρεία Lime Global το 2021αποκάλυψε ότι το 51% των εργαζομένων ένιωθαν την ανάγκη να προσποιούνται ότι είναι «ευτυχισμένοι» στον χώρο εργασίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προσδοκίες. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε δραματικά το 2022, φτάνοντας το 75%. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται την πίεση να φαίνονται πάντα θετικοί, ακόμα κι όταν η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Η δημιουργία ενός θετικού εργασιακού κλίματος και η ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος είναι σημαντικά, αλλά όταν αυτό συνοδεύεται από την πίεση να προβάλλεις μια εικόνα «ευχάριστου» ανθρώπου, χωρίς να εκφράζεις τις αληθινές σου ανησυχίες και τους προβληματισμούς σου, τότε αυτή η συμπεριφορά μετατρέπεται σε τοξική. Αν ζεις συνεχώς με αυτήν την πίεση, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να νιώθεις κουρασμένος και εξαντλημένος, και να καταλήξεις να χάσεις την αυθεντικότητά σου, με αρνητικές συνέπειες στην ψυχική σου υγεία.
Για να ξεπεράσεις αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να μάθεις να αποδέχεσαι τα συναισθήματά σου και να μην νιώθεις ότι πρέπει να υποκρίνεσαι πως όλα πάνε καλά. Η αποδοχή των συναισθημάτων σου, καθώς και το να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τις συγκρούσεις είναι τα κλειδιά για να ανακτήσεις την ισορροπία σου.
Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν
Αξιολόγησε τις συναισθηματικές σου ανάγκες και προσπάθησε να εκφράζεις τις ανησυχίες σου με άμεσο και ειλικρινή τρόπο. Ο αυτοσεβασμός είναι σημαντικός για την ευημερία σου, και μπορείς να αναγνωρίσεις πότε είναι σωστό να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.