Η λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις έντονης πίεσης ή αβεβαιότητας μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, όταν οι πληροφορίες είναι περιορισμένες, ή όταν η ανάγκη για άμεση αντίδραση είναι έντονη, πολλές φορές οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι βιαστικές και επηρεασμένες από το άγχος.
Η πίεση του χρόνου ή το αίσθημα της αβεβαιότητας οδηγούν συχνά σε αντιδράσεις, που δεν βασίζονται σε καλά μελετημένες σκέψεις, αλλά στην επιθυμία να βρούμε μια λύση γρήγορα, χωρίς να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους. Στην πράξη, αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα, καθώς παραβλέπουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και συχνά επηρεαζόμαστε από υποκειμενικές προκαταλήψεις.
Συχνά, το να δράσουμε γρήγορα μας φαίνεται ως η μόνη λύση, αλλά αυτή η βιασύνη οδηγεί σε λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν απλώς επιβραδύναμε τη σκέψη μας. Όταν παραχωρούμε στον πανικό ή την αβεβαιότητα, η κρίση μας μπορεί να θολώσει και να χάσουμε σημαντικές πληροφορίες ή εναλλακτικές λύσεις. Αντί να κάνουμε λοιπόν το καλύτερο δυνατό με την υπάρχουσα κατάσταση, συχνά καταλήγουμε να παίρνουμε αποφάσεις που δεν είναι επαρκώς σκεπτόμενες. Αντιμετωπίζουμε τα λάθη ως εξωτερικές συνέπειες ή αναπόφευκτες καταστάσεις, χωρίς να εξετάσουμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να μάθουμε από αυτά για το μέλλον.
Πάρτε χρόνο και μην λειτουργείτε εν θερμώ
Η δυνατότητα να παραμείνουμε ήρεμοι και να αναλύσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ακόμα και όταν το περιβάλλον είναι πιεστικό, δεν είναι μια ικανότητα που διαθέτουν όλοι. Όμως, είναι μια δεξιότητα που αν καλλιεργηθεί, μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο συνετές και σωστές αποφάσεις. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε ότι η καλύτερη απόφαση δεν προκύπτει πάντα από την ταχύτητα ή την πρώτη σκέψη, αλλά από μια πιο συνειδητή διαδικασία. Με το να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας για να «ανασάνουμε» και να επανεξετάσουμε τις επιλογές μας, ενδέχεται να αποκαλύψουμε πιο ρεαλιστικές λύσεις.
Επιπλέον, η διαδικασία λήψης αποφάσεων γίνεται πιο αποτελεσματική, όταν αναγνωρίζουμε τις περιορισμένες γνώσεις μας και ζητάμε βοήθεια ή ανατροφοδότηση από άλλους. Η άρνηση να εξετάσουμε εναλλακτικές, ή να ακούσουμε διαφορετικές απόψεις, μπορεί να μας κλείσει σε περιορισμένα μονοπάτια και να μας εμποδίσει από το να δούμε πλήρως την κατάσταση. Η συλλογική σοφία μπορεί να μας προσφέρει νέα προοπτική, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε πιο αντικειμενικά τις επιλογές μας. Κάποιες φορές, οι άλλοι μπορούν να δουν κάτι που εμείς δεν παρατηρήσαμε λόγω της δικής μας προκατάληψης ή του άγχους.
Η σκέψη είναι επίσης κλειδί. Οι πιο δύσκολες αποφάσεις συχνά απαιτούν να κοιτάξουμε μακριά από το άμεσο όφελός μας και να σκεφτούμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εάν εστιάσουμε μόνο στις βραχυπρόθεσμες λύσεις, κινδυνεύουμε να παραβλέψουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι επιλογές με τον καιρό. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πώς οι επιλογές μας θα εξελιχθούν στο μέλλον, ώστε να αποφύγουμε λανθασμένες αποφάσεις.
Τέλος, η συνειδητοποίηση των προσωπικών μας προκαταλήψεων είναι ζωτικής σημασίας. Τείνουμε να υπερασπιστούμε τις αποφάσεις ,μας ακόμη και όταν αυτές είναι λανθασμένες, λόγω της ανάγκης να επιβεβαιώσουμε την ορθότητα της σκέψης μας. Όμως, η συνειδητή προσπάθεια να εξετάσουμε αντικειμενικά όλες τις πλευρές, να αμφισβητήσουμε τις προκαταλήψεις μας και να ζητήσουμε νέες προοπτικές, μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερες και πιο ισχυρές αποφάσεις.