Lipstick day σήμερα, 29 Ιουλίου και θα κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία του κραγιόν!
Αφετηρία μας η Αίγυπτος όπου συναντάμε την Κλεοπάτρα, που χρησιμοποιούσε ένα μίγμα από χέννα και καρμίνιο για να βάψει τα χείλη της. Για να πετύχει πιο έντονο χρώμα συνέθλιβε έντομα, μυρμήγκια και σκαθάρια, ενώ χρησιμοποιούσε και λουλούδια, κόκκινη ώχρα και μελισσοκέρι.
Στην αρχαία Αίγυπτο το κραγιόν δεν ήταν μόνο γυναικεία υπόθεση. Οι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να βάφουν τα χείλη τους. Η βασική τους διαφορά ήταν πως οι γυναίκες δεν αποχωρίζονταν το κραγιόν τους ούτε στον… άλλο κόσμο. Ενταφιάζονταν μαζί και δύο δοχεία που περιείχαν κόκκινο κραγιόν.
Πηγαίνοντας στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη βλέπουμε πως το κραγιόν εκεί είχε ως συστατικά του το βερμίλιο και διάφορες φυτικές ουσίες. Συχνά προσέθεταν για παράδειγμα φύκια ή μούρα για πιο έντονο χρώμα.
Γύρω στο 1770 το Βρετανικό Κοινοβούλιο πέρασε έναν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι γυναίκες που… αποπλανούσαν τους άντρες σε γάμο με το μακιγιάζ θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για μαγεία!
Φτάνοντας στη Βικτωριανή Εποχή (1837 -1901) τα τρία συστατικά του κραγιόν ήταν: χρωστική πούδρα, χοιρινό λίπος και βούτυρο. Μετά το 1860 όπου άρθηκαν οι απαγορεύσεις για το μακιγιάζ, το κραγιόν άρχισε να γίνεται σύμβολο θηλυκότητας αλλά και χειραφέτησης.
About lipstick
Η Maurice Levy και Scovil Manufacturing Company στο Waterbury δημιούργησαν τα πρώτα σύγχρονα κραγιόν σε μεταλλικές θήκες το 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο τέλος του 19ου αιώνα έγιναν προσθήκες ελαίων, κεριών και πετρελαίου με σκοπό να αυξηθεί η διάρκεια του κραγιόν, η γκάμα των αποχρώσεων και η ενυδάτωση που προσφέρουν.
Το 1912 χιλιάδες σουφραζέτες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαδηλώνοντας για τα δικαιώματα των γυναικών. Περνώντας μπροστά από το beauty salon της Ελίζαμπεθ Άρντεν, που ήταν υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων, η ίδια διένειμε στις διαδηλώτριες χιλιάδες κόκκινα κραγιόν.
Η Μέριλιν Μονρόε ταυτίστηκε με το κόκκινο κραγιόν όσο καμία άλλη και συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνει σύμβολο θηλυκότητας.
WOW!
To αρχαιότερο κραγιόν βρέθηκε στην πόλη Sumerian του Ιράκ πριν από 5.000 χρόνια!
Της Βένιας Αντωνίου