Κεφίρ: Ένας διατροφικός θησαυρός

Το κεφίρ είναι ενα αρχαίο ρόφημα γαλακτοκομικής ζύμωσης που ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου και θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε αντίθεση με το γιαούρτι που παράγεται με τη ζύμωση του γάλακτος μέσω βακτηρίων, το κεφίρ παράγεται με τη ζύμωση γάλακτος χρησιμοποιώντας σπόρους κεφίρ, οι οποίοι τι περιέχουν;
Περιέχουν ένα συνδυασμό βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Έτσι το γιαούρτι
περιέχει 2-3 είδη βακτηρίων ενώ το κεφίρ πολύ περισσότερα είδη βακτηρίων αλλά και άλλων μικροοργανισμών.

Το κεφίρ περιέχει:
– Πρωτεΐνη
– Ασβέστιο
– Φώσφορο
– Βιταμίνη Β12
– Ριβοφλαβίνη (Β2
– Μαγνήσιο:
– Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D ́

Σύμφωνα με μελέτες το κεφίρ :
– Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

– Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

– Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να βοηθήσει τη ρύθμιση του σακχάρου

– Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου

– Τα προβιοτικά στο κεφίρ βοηθούν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα

– Είναι εξαιρετική επιλογή για άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, καθώς η λακτόζη έχει διασπαστεί από τους μικροοργανισμούς και είναι πολύ μειωμένη στο τελικό προιον, κάνοντάς το πιο ανεκτό.

– Υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει τα συμπτώματα από αλλεργία και άσθμα

Στο εμπόριο, εκτός από το κλασικό κεφιρ που είναι γνωστό για την όξινη γεύση του του, μπορείτε να βρείτε και κεφίρ με γεύσεις , όπως με φράουλα ή με φρούτα του δάσους.

Μπορείτε να απολαύσετε το κεφιρ με πολλούς τρόπους:

– Ως πρωινό, συνδυάζοντάς το με ψωμί ολικής άλεσης + φυστικοβούτυρο + κάποιο φρούτο
επιλογής ή
– Να το επιλέξετε ως ενδιάμεσο γεύμα στη δουλειά

Όπως και να επιλέξετε να το καταναλώσετε, εντάξτε το στη διατροφή σας και θα με θυμηθείτε!