12)Σεπτέμβριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο των ωοθηκών

 

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Ειδικότερα, είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη με περισσότερες από 65.000 περιπτώσεις. Επίσης, είναι ο δεύτερος πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος στις αναπτυγμένες χώρες.

Πρόκειται για μία «αθόρυβη ασθένεια», όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, επειδή οι ασθενείς συχνά δεν υποψιάζονται καθόλου τον κίνδυνο των ανησυχητικών ενδείξεων που παρατηρούν, μέχρι που η ασθένεια να φτάσει στο τελευταίο στάδιο.

Το σύμπτωμα που “χτυπάει το καμπανάκι”

Σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου «Moffitt Cancer» το παρατεταμένο φούσκωμα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που προειδοποιεί για τον καρκίνο των ωοθηκών. «Με το φούσκωμα, η κοιλιά της ασθενούς φαίνεται διογκωμένη, στρογγυλή, ίσως ακόμη και σκληρή. Αυτό συχνά σχετίζεται με ακατάλληλη διατροφή, πεπτικά προβλήματα ή άγχος. Ωστόσο, κάποιες φορές προειδοποιεί για μια σοβαρή ασθένεια» σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι η ανεξήγητη και ξαφνική απώλεια βάρους, η κούραση και τα συχνά προβλήματα που σχετίζονται με την ούρηση.

Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 63 έτη, ενώ η πιθανότητα να προσβληθεί μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της είναι 1.3%. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που έχουν την αντίστοιχη γενετική προδιάθεση.

Δυστυχώς, ο καρκίνος των ωοθηκών σε πολλές περιπτώσεις διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά επιβίωσης να είναι σημαντικά μειωμένα. Το πρόβλημα για τις γυναίκες αλλά και για τους γιατρούς είναι ότι ο καρκίνος των ωοθηκών ανιχνεύεται δύσκολα στα πρώτα του στάδια

Γνωρίζατε ότι…

Η προέλευση της λέξης «καρκίνος» αποδίδεται στον Ιπποκράτη, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως «πατέρας της Ιατρικής». Χρησιμοποίησε τους όρους «καρκίνος» και «καρκίνωμα» προκειμένου να περιγράψει διάφορους όγκους που εμφάνιζαν εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκώσεις.

Στην ελληνική γλώσσα αυτές οι λέξεις αναφέρονται στα καβούρια, τα οποία θυμίζουν τον καρκίνο. Οι ακτινωτές μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων παραπέμπουν στη μορφή που έχουν τα πόδια και οι δαγκάνες του καβουριού.

Της Βένιας Αντωνίου