12)Αυτοκτονίες στην Ελλάδα – Ανάγκη για ευαισθητοποίηση και δράση

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας πρόληψης των αυτοκτονιών και μία αφορμή για ευαισθητοποίηση και δράση. Επιπλέον, η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας με απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στόχος της ημέρας είναι να στρέψει την παγκόσμια προσοχή σε μια θλιβερή αλήθεια: Την απώλεια περίπου 800.000 ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοτραυματισμούς που οδηγούν σε αυτοκτονίες. Τα στατιστικά που αφορούν στη χώρα μας δεν είναι αισιόδοξα και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας…

Ανησυχητικά τα στατιστικά για την Ελλάδα

Ο αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε κατά τον περασμένο Ιούνιο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας  ξεπέρασε τους 45 θανάτους.

Μάλιστα, άλλη μία αυτοκτονία καταγράφηκε σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας, η οποία αποτέλεσε την 11η συνολικά μέσα στο 2021. Περισσότερες από 70 αυτοκτονίες έχουν σημειωθεί μέσα σε νοσοκομεία ή Μονάδες Υγείας της χώρας μας από το 2012 έως και σήμερα.

Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες (76%) ενώ το ποσοστό των γυναικών ανήλθε στο 24%. Η ηλικιακή ομάδα των 70 – 74 ήταν εκείνη στην οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες αυτοκτονίες ακολουθούμενοι από τα άτομα ηλικίας 60 – 64 ετών. Σε επίπεδο περιφερειών, η Αττική αποτέλεσε την περιφέρεια με τον υψηλότερο αριθμό συγκέντρωσης των αυτοκτονιών (24%) και ακολούθησαν η Θεσσαλία και η Κρήτη.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με την μέθοδο αυτοκτονίας, η πτώση αποτέλεσε για πρώτη φορά την πιο συχνή μέθοδο και ακολούθησε ο αυτοπυροβολισμός και ο απαγχονισμός. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνολικός αριθμός των στοιχείων που καταγράφηκαν δεν παρουσιάζει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την καταγραφή των στοιχείων που αφορούν στις αυτοκτονίες για το ίδιο χρονικό διάστημα σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Ενημέρωση και επαγρύπνηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνει ήδη από το 1990 την καθολική αναγνώριση της αυτοκτονίας ως ζήτημα δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων πρόληψης που θα είναι διασυνδεδεμένα με τις πολιτικές δημόσιας υγείας.

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ διοργανώνει την Παρασκευή 10/9 στις 14:00 Διαδικτυακή Ανοιχτή Επικοινωνία – Webinar με θέμα “Πρόληψη της Αυτοκτονίας και Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές”. Ο ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου, Κυριάκος Κατσαδώρος θα απαντήσει σε ερωτήματα και θα λύσει απορίες. Για να παρακολουθήσετε και να συμμετέχετε στο Webinar μέσω zoom εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_2D65MKyGTH2GLLehBci98w

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει αναπτύξει ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, την επόμενη περίοδο, ενδέχεται να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στον ευάλωτο πληθυσμό, με αντίκτυπο στο φάσμα της αυτοκτονικότητας. Μας καλούν μάλιστα όλους να υποστηρίξουμε το πάγιο αίτημα για κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.  Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.klimaka.org.gr/ipograpse-prolipsi-aftoktonias-klimaka/

info

Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι ένας κοινωνικός φορέας μη κερδοσκοπικός – μη κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται στη λειτουργία Μονάδων και στην υλοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των αποκλεισμένων ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Της Βένιας Αντωνίου