Το 2006, τα McDonald’s στην Ιαπωνία αποφάσισαν να κάνουν τη διαφορά. Μακριά από τα κλασικά δωράκια στα Happy Meals, ανέβασαν επίπεδο και προσέφεραν κάτι πιο… tech. Έτρεξαν λοιπόν μια διαφημιστική καμπάνια που χάριζε 10.000 USB sticks – και μάλιστα με διπλή χρήση: όχι μόνο αποθήκευση αρχείων, αλλά και λειτουργία ως mp3 players. Ό,τι πρέπει για την εποχή.
Η ιδέα; Φαινομενικά έξυπνη. Έβαζες το USB stick στον υπολογιστή σου και ξεκλείδωνες αποκλειστικό μουσικό περιεχόμενο. Ένα διαφημιστικό δώρο με πρακτική αξία, σε έναν κόσμο όπου τα mp3 players ήταν ακόμα in. Όλα καλά… μέχρι που αποκαλύφθηκε το απρόσμενο συνοδευτικό του δώρου.
Τα USB sticks ήταν κατά λάθος μολυσμένα με τον κακόβουλο ιό QQPass Trojan – ένα trojan σχεδιασμένο για να κλέβει ευαίσθητα δεδομένα χρηστών, όπως ονόματα χρήστη και κωδικούς από υπολογιστές που έτρεχαν Microsoft Windows. Δηλαδή, αντί να ακούς μουσική, μπορεί να άκουγε κάποιος… τις κινήσεις σου στο email ή στον τραπεζικό σου λογαριασμό.
Τα McDonald’s, φυσικά, δεν είχαν ιδέα. Το λάθος έγινε από τον εξωτερικό προμηθευτή που είχε αναλάβει την παραγωγή των USB sticks. Όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει. Όσοι έλαβαν τα «μολυσμένα» δώρα μπήκαν στον εφιάλτη της ψηφιακής ασφάλειας χωρίς καν να το καταλάβουν.
Η αλυσίδα αντέδρασε στήνοντας άμεσα γραμμή υποστήριξης για τους πελάτες, ώστε να τους καθοδηγήσει στην αφαίρεση του ιού και να περιορίσει τις επιπτώσεις. Η υπόθεση, ωστόσο, πήρε διαστάσεις. Τα διεθνή ΜΜΕ μίλησαν για τεράστιο φιάσκο. Και όχι άδικα.
Το περιστατικό ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο κρίσιμη είναι η ψηφιακή ασφάλεια, ακόμη και σε ενέργειες marketing που δείχνουν απλές και αθώες. Ένα διαφημιστικό δωράκι μπορεί να μετατραπεί – κυριολεκτικά – σε Trojan Horse (Δούρειο Ίππο), αν δεν ελεγχθεί σωστά.
Το μάθημα; Όταν βλέπεις USB stick να σου κλείνει το μάτι από burger box, μην βιάζεσαι να το βάλεις στον υπολογιστή σου. Ίσως αντί για playlist… ξεκλειδώσεις το απόλυτο χάος.