Το σπίτι αποτελεί για πολλούς το καταφύγιό τους, ένας χώρος που μπορείς να βιώσεις συναισθήματα ηρεμίας και ασφάλειας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένα τακτοποιημένο σπίτι αποκαλύπτει την τάξη και την αρμονία του εσωτερικού κόσμου του ατόμου.
Τι συμβαίνει, όμως, με όσους επιλέγουν την αταξία και πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Από την άλλη, η τάξη σε ένα σπίτι τείνει να γίνει μόδα, διαδικασία που δοκιμάζουν όλο και περισσότεροι με σκοπό κυρίως την ψυχική ηρεμία και αποφόρτιση.
Η ακαταστασία σε ένα σπίτι είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες του στρες, αυξάνοντας κατά πολύ τα επίπεδα κορτιζόλης. Ακόμη, η ακαταστασία φέρνει στην επιφάνεια αρνητικά συναισθήματα, όπως πνίξιμο, θυμό, εκνευρισμό, απώλεια ελέγχου, καθώς η προσοχή του ατόμου διασπάται μέσα στο ακατάστατο σπίτι και όχι σε αυτά που είναι σημαντικό να επικεντρωθεί.
Υπάρχει τρόπος να μπει το σπίτι σε τάξη και η ζωή και ψυχική αρμονία;
Θα έχεις και εσύ ακούσει για την μέθοδο Konmari που κάνει θραύση. Η Μαρί Κοντό ανέπτυξε αυτή τη μέθοδο με αρχικό σκοπό να βοηθήσει όλες τις γυναίκες να βάλουν το σπίτι τους σε τάξη και αρμονία. Αρχικά αυτή η μέθοδος έκανε την εμφάνισή της με ένα βιβλίο με τίτλο ‘’Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη- Η μαγεία του να τακτοποιείς’’. Έπειτα, έχει γίνει διάσημη η μέθοδός της και μέσα από μία σειρά τηλεοπτικών εκπομπών.
Στην ψυχολογία η συγκεκριμένη μέθοδος θα μεταφραζόταν ως αναγνώριση, αποδοχή και αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα ίδια βήματα ακολουθεί και η παραπάνω μέθοδος.
Βασική φιλοσοφία της Κοντό είναι ‘’ Ο,τι δεν σου αρέσει, απλά το πετάς.’’ Αυτό έχει να κάνει με αντικείμενα, ακόμα όμως και με καταστάσεις που δεν μας αρέσουν. Μάλιστα, αυτή η μέθοδος μπορεί άριστα να εφαρμοστεί και στον ηλεκτρονικό κόσμο. Ό,τι δεν σου κάνει από μηνύματα, κοινωνικές εφαρμογές και άτομα που ακολουθείς και νιώθεις πως σε επηρεάζουν αρνητικά στα social media, απλά τα ξεκαθαρίζεις και τα ‘’πετάς’’.
Ας υποθέσουμε πως ξεκινάμε από το σπίτι. Κάποιες φορές για να συνειδητοποιήσεις πόσα πολλά αντικείμενα έχεις συσσωρεύσει, πρέπει να έρθει κάποια δύσκολη στιγμή για να σου το φανερώσει, όπως μία απώλεια, ένα διαζύγιο, μία κρίση στην δουλειά ή στην οικογένεια, μία ασθένεια. Η συνειδητοποίηση αυτή είναι η μισή λύση στο πρόβλημα της αταξίας.
Ποια επόμενα βήματα χρειάζεται να ακολουθήσεις σύμφωνα με την Κόντο, αλλά και τους ειδικούς;
- Αφιέρωσε μία ολόκληρη μέρα στην τακτοποίηση ή αλλιώς τακτοποίησε τα πάντα με τη μία. Το να αφήνεις ένα την φορά, οδηγεί σύντομα σε μία νέα ακαταστασία.
- Καθόρισε ποιος είναι ο δικός σου ορισμός της τάξης και της αρμονίας. Η καθαριότητα και η τάξη διαφέρει από άτομο σε άτομο, ακόμη και από πολιτισμό σε πολιτισμό. Ανακάλυψε που εσύ θέλεις να ανήκεις.
- Προσπάθησε να εντοπίσεις ποια αντικείμενα σε γεμίζουν με το αίσθημα της χαράς και ποια όχι. Όσο τακτοποιείς προσπάθησε να αγγίζει ένα ένα τα αντικείμενα και να θέτεις την εξής ερώτηση στον εαυτό σου ‘’ Μου δημιουργεί χαρά όταν το κρατάω;’’ ‘’Τι συναισθήματα ή αναμνήσεις που φέρνει στο μυαλό το συγκεκριμένο αντικείμενο;’’. Θυμήσου πως άλλο είναι να πετάς ένα αντικείμενο και άλλο είναι να πετάς την ανάμνηση που κάποτε αυτό σου προκάλεσε!
- Ώρα να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους. Ρώτησε τον εαυτό σου τι σημαίνει αποκλειστικά για εσένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι. Επίλεξε ποιος θέλεις να είναι ο δικός σου τρόπος ζωής. Μπορούν σε αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής που θα επιλέξεις, να συμμετέχουν με συνεργατικό τρόπο και τα άλλα μέλη της οικογενείας αν ζείτε στο ίδιο σπίτι. Μη ξεχνάς πως ένα τακτοποιημένο σπίτι συχνά εκφράζει την καλή επικοινωνία και την κατανόηση ανάμεσα στα μέλη που ζουν σε αυτό.
- Τακτοποίησε με τη σωστή σειρά και ανά κατηγορία αντικειμένου. Η Μαρί Κοντό υποστηρίζει πως όταν ασχολείσαι με το συμμάζεμα των ρούχων δεν μπορείς παράλληλα να ασχοληθείς και με τα βιβλία ή τα έπιπλα.
- Σημαντικό σε όλα τα παραπάνω είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος και η αποδοχή. Το να αποδεχτείς πως πλέον ένα ακατάστατο σπίτι δεν σου προσφέρει τα αισθήματα που θέλεις να βιώνεις είναι ένα μεγάλο βήμα προς την λύση αυτού του προβλήματος. Από την άλλη, καλό θα ήταν εξαρχής να θέσεις όρια στο πότε η τακτοποίηση είναι για σένα ευχαρίστηση και όχι μία ψυχαναγκαστική συμπεριφορά με στοιχεία εθισμού και ελέγχου.
Τελικά το σπίτι και η ζωή σε τάξη μπορούν να συνυπάρξουν, αρκεί να μη ξεχνάς να πετάς όποιο ρούχο δεν σου κάνει πια, όποιο προϊόν έχει λήξει, όποια σχέση δεν σου ‘’κουμπώνει’’ όπως παλιά.