4) Ένας στους πέντε νέους παγκοσμίως “νιώθει κατάθλιψη”

Τα αποτελέσματατα της Έκθεσης της Unicef​​ για την ψυχική υγεία των νέων παγκοσμίως που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν εμπνέουν αισιοδοξία… Ένας στους πέντε νέους ηλικίας 15-24 αναφέρει πως “συχνά αισθάνεται κατάθλιψη”. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Πανδημία θλίψης…

Σχεδόν όλα τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από τα lockdown, το κλείσιμο των σχολείων και τη διακοπή του καθημερινού προγράμματος και των συνηθειών τους. Αυτό σε συνδυασμό με την ανησυχία των νέων για το οικογενειακό εισόδημα αλλά και την υγεία του συγγενικού και φιλικού τους κύκλου, τους προκαλεί αρνητικά συναισθήματα: φόβο, θυμό και θλίψη εξαιτίας της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Είναι πραγματικά σοκαριστική η πληροφορία ότι ένα παιδί/ νέος/νέα αυτοκτονεί κάθε 11 λεπτά… Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 45.800 έφηβοι αυτοκτονούν, και αυτή είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών.

Για παιδιά ηλικίας 15 έως 19 ετών, είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου, μετά από τραυματισμό στον δρόμο, φυματίωση και διαπροσωπική βία.

Ελάχιστες οι δαπάνες για την ψυχική υγεία

Παρόλο που η ζήτηση για στήριξη είναι μεγάλη, οι κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,1% του συνολικού ποσού που δαπανάται για την υγεία.

Στις μη προνομιούχες χώρες του κόσμου η κατάσταση είναι δυστυχώς πολύ χειρότερη. Σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου οι κυβερνήσεις ξοδεύουν λιγότερο από 1 δολάριο ανά άτομο για τη θεραπεία των ψυχικών παθήσεων.

Επίσης, ο αριθμός των ψυχιάτρων που ειδικεύονται στη θεραπεία παιδιών και εφήβων είναι μικρότερος από 0,1 ανά 100.000 σε όλες τις χώρες, εκτός από τις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου ο αριθμός είναι 5,5 ανά 100.000.

Η ευαισθητοποίηση… επιβάλλεται
Η σοβαρή έλλειψη επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας πρέπει να οδηγήσει άμεσα σε παγκόσμια κινητοποίηση. Όχι μόνο επειδή αν δεν δράσουμε, θα αυξηθούν μελλοντικά όσοι υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις, αλλά και επειδή οι άνθρωποι που εργάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στις κοινωνικές υπηρεσίες σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν θέματα ψυχικής υγείας…

Της Βένιας Αντωνίου