Πώς θα σας φαινόταν να ξέραμε πόσο υγιεινό από το 1 έως το 100 είναι κάθε τρόφιμο που επιλέγουμε να καταναλώσουμε; Τι θα κάνατε αν γνωρίζατε ότι ένα τρόφιμο που σας αρέσει πολύ δεν είναι απλώς “όχι και τόσο ωφέλιμο” αλλά η βαθμολογία του είναι κάτω από τη βάση;
Η “πυξίδα φαγητού” ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην ενημέρωση για τη διατροφική αξία των τροφίμων, καθώς ταξινομεί τις τροφές από τις χειρότερες έως τις καλύτερες για την υγεία, αποτελώντας παράλληλα ένα χρήσιμο εργαλείο για εταιρίες τροφίμων, εστιατόρια, καφετέριες κ.α.
Οι ερευνητές της Σχολής Friedman Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη με επικεφαλής τον καθηγητή Νταρίους Μοζαφαριάν και τη Ρενάτα Μίχα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tufts), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα διατροφής «Nature Food», χρειάστηκαν τρία χρόνια προκειμένου να ενσωματώσουν στην «Πυξίδα φαγητού» τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με πόσο θετικά ή αρνητικά επιδρά ένα τρόφιμο στην υγεία.
Πώς λειτουργεί η “Πυξίδα”
Η “Πυξίδα φαγητού” χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για 8.032 τρόφιμα και ποτά, αξιολογώντας 54 διαφορετικά χαρακτηριστικά τους. Κάθε τρόφιμο ή ποτό βαθμολογείται από το 1 (πιο ανθυγιεινό) έως το 100 (πιο υγιεινό). Η βαθμολογία πάνω από 70 θεωρείται ένα ικανοποιητική και ενθαρρυνθεί την παραγωγή και την κατανάλωση ενός προϊόντος. Από την άλλη, τα τρόφιμα και τα ποτά με βαθμολογία 31 έως 69 πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ όσα βαθμολογούνται από 30 και κάτω πρέπει να καταναλώνονται σπάνια.
Ποιος είναι ο στόχος των ερευνητών
Η γνώση που θα οδηγήσει στην καλύτερη διατροφή είναι αυτό που θέλουν να επιτύχουν οι επιστήμονες μέσω της “Πυξίδας”. Επίσης, η ανάπτυξη και προώθηση υγιεινών προϊόντων από τις εταιρίες αποτελεί βαισκή επιδίωξη, όπως και η καλύτερη επίγνωση των επενδυτών σχετικά με το ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι επιλογές τους στη βιομηχανία τροφίμων.
Ποια προϊόντα “κόβονται”
Αναφορικά με τις κατηγορίες προϊόντων τη χαμηλότερη μέση βαθμολογία (16,4) έχουν τα σνακ και τα γλυκά, ενώ την υψηλότερη έχουν τα όσπρια και οι ξηροί καρποί (78,6), τα φρούτα (73,9 κατά μέσο όρο) και τα λαχανικά (69,1). Στον… πάτο βρίσκεται η λευκή ζάχαρη που βαθμολογείται με 1!
Της Βένιας Αντωνίου