6) Αλάτι: Φίλος ή εχθρός;

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Το αλάτι ανήκει στην κατηγορία των καρυκευμάτων προσδίδοντας γεύση στο φαγητό. Είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κατά 40% από Νάτριο( Na) και κατά 60% Χλώριο( Cl). Τι ισχύει όμως πραγματικά για το αλάτι για την υγεία του ανθρώπου; Έχει αρνητικές επιδράσεις, αλλά μήπως υπάρχουν και θετικές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Το νάτριο συμβάλει στη σωστή λειτουργεία του μυικού και νευρικού μας συστήματος, ενώ βοηθάει και στη ρύθμιση των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;

Η σύσταση είναι 1 κ. του γλυκού καθημερινά. Προσοχή όμως! Η ποσότητα αυτή αναφέρεται και στο αλάτι που χρησιμοποιούμε κατά το μαγείρεμα και το αλάτι που προσθέτουμε στο πιάτο μας, καθώς και στην ποσότητα που κρύβεται στις έτοιμες τροφές.

Αν δεν βάλω αλάτι στο φαγητό μου σημαίνει ότι καταναλώνω λίγο αλάτι;

ΟΧΙ. Έχει υπολογιστεί, ότι το 85% του αλατιού που καταναλώνουμε περιέχεται σε έτοιμα τρόφιμα, ενώ το επιτραπέζιο αλάτι αποτελεί μόνο το 15% του συνόλου του αλατιού που καταναλώνουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να υπερβαίνουμε κατά πολύ την ποσότητα αλατιού που μας αναλογεί μέσα στη μέρα.

Γιατί είναι σημαντικό να μειώσουμε το αλάτι;

Η κατανάλωση αλατιού πάνω από 5 γρ τη μέρα που οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη Νατρίου, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται και από ανεπαρκή ποσότητα καλίου, αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Tips για να μειώσω το αλάτι στη διατροφή μου

– Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας όταν κάθεστε στο τραπέζι.

– Μάθετε να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και αρωματικά βότανα για να ενισχύσετε τη γεύση των τροφών, όπως άνηθο, ρίγανη, δενδρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, δάφνη, θυμάρι ή να χρησιμοποιήσετε ξύδι, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδι κ.τ.λ.

– Προσέξτε ιδιαίτερα τα αλλαντικά, τα τυριά, τις κονσέρβες, τα καπνιστά, τα τουρσιά, τους κύβους, τα σφολιατοειδή, τα κριτσίνια, τα μπισκότα, τα πατατάκια και τις έτοιμες σάλτσες.

– Όταν πάτε για ψώνια, διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων. Προσπαθήστε να
αγοράζετε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

– Ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη και
ξαλμυρίστε τις ελιές και τη φέτα.

– Όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι ΜΗΝ προσθέτετε αλάτι στο νερό.

– Ζητήστε στις ταβέρνες που πάτε να μην προσθέτουν αλάτι στις σαλάτες ή στα ορεκτικά τύπου πατάτες τηγανητές.

– Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αυξήσετε την ποσότητα καλίου, το οποίο κάλιο αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσει του Νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Για τον λόγο αυτό προσπαθήστε να καταναλώσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.