Ίρις Κρέμερ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος, www.lifemade.gr
Τα τελευταία δύο χρόνια ίσως ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο μας άλλαξαν… Κι όμως, η πανδημία αναδιαμόρφωσε την καθημερινότητα και τις προτεραιότητές μας. Κάποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο, ανησύχησαν παραπάνω, αγχώθηκαν πιο πολύ και γέμισαν τις σκέψεις και τη ζωή τους με φόβο…
Η Ίρις Κρέμερ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος
(www.lifemade.gr) μας μίλησε για το άγχος υγείας ή όπως συνηθίζουμε να το λέμε, αρρωστοφοβία. «Το άγχος υγείας, είναι μία κατάσταση στην οποία το άτομο βιώνει άγχος για την υγεία του σε καθημερινή βάση και συνήθως απασχολείται με τη σκέψη αυτή αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, αν όχι όλο το εικοσιτετράωρο. Ο φόβος είναι συνήθως μίας συγκεκριμένης ασθένειας και πολύ συχνά βλέπουμε τα άτομα που πάσχουν από άγχος υγείας να επισκέπτονται σε τακτική βάση διαφορετικές ειδικότητες γιατρών ή και την ίδια ειδικότητα σε μια έντονη συχνότητα (π.χ. μηνιαίως)».
Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τη συγκεκριμένη φοβία; «Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη φοβία είναι πολύ ελεγκτικά με τα θέματα υγείας τους, σε βαθμό ψυχαναγκασμού και ενδεχομένως, αλλά όχι πάντα, πολύ σχολαστικά με την υγιεινή τους. Έχουν συγκεκριμένες τελετουργίες γύρω από το πως αντιμετωπίζουν την υγεία τους και την καθαριότητα του χώρου τους (π.χ. συγκεκριμένοι τρόποι σίτισης και αντίστοιχα συγκεκριμένοι τρόποι καθαρισμού με επαναλήψεις), απασχολούνται καθημερινά με την υγεία τους και πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν ερεθίσματα όπως το άκουσμα κάποιου που αρρώστησε ή η απώλεια κάποιου και θέλουν να μάθουν τα πάντα για το τι σημαίνει η οποιαδήποτε αρρώστια/πάθηση και τα συμπτώματά της». Όπως επισημαίνει η Ίρις Κρέμερ «αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα να απορροφούν από το περιβάλλον ή από ανάγνωση ιατρικών άρθρων στο διαδίκτυο, σωματικά συμπτώματα διαφόρων ασθενειών και να τα σωματοποιούν, δηλαδή να τα νιώθουν ως δικά τους συμπτώματα. Κάποιες φορές βλέπουμε και ένα συγκεκριμένο σωματικό σύμπτωμα που οι ίδιοι από μόνοι τους κατά καιρούς εντοπίζουν στο σώμα τους και που μπορεί πολλοί γιατροί να έχουν επιβεβαιώσει την ανυπαρξία οργανικού προβλήματος, δηλαδή θέματος σωματικής υγείας, όμως εκείνοι συνεχίζουν να πιστεύουν και να ανησυχούν ότι αυτό ειναι κάτι επικίνδυνο που θα τους δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα υγείας, με φυσικό και επόμενο αποτέλεσμα να αναπτύσσουν φόβο θανάτου».
Η Ίρις Κρέμερ υπογραμμίζει ότι τέτοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται από τους ειδικούς υγείας: «Αναλύουμε μαζί τον φόβο του ατόμου, καταγράφουμε το ιστορικό του βασικού προβλήματος, εξετάζουμε τα σημεία αλλά και τις συμπεριφορές που εντοπίζονται στην καθημερινότητα του ατόμου ως δυσλειτουργίες και τις αλλάζουμε ώστε και το άγχος να μειωθεί αλλά και το άτομο να ζει μια πιο φυσιολογική, ήρεμη ζωή».
Συχνά αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο να ξεπεράσει το άγχος υγείας. Όπως μας λέει η Ίρις Κρέμερ «καλό θα είναι το περιβάλλον να μην ενισχύει/πυροδοτεί τη φοβία του άτομου μέσα από παρότρυνση ιατρικών ελέγχων ή/και μέσα από εξιστόρηση γεγονότων υγείας άλλων ατόμων, ενώ θα πρέπει να είναι πάντα καθησυχαστικοί ότι τίποτα δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, εφόσον το έχει επιβεβαιώσει ένας γιατρός και να απομυθοποιούν τις σκέψεις ανησυχίας και φόβου που παρουσιάζει το ίδιο το άτομο για την υγεία του».