Μετά την τηλεργασία και τους ψηφιακούς νομάδες, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για την τετραήμερη εργασία.
Στο νέο εργασιακό τοπίο που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Έρχεται λοιπόν στο τραπέζι το θέμα της τετραήμερης εργασίας και μάλιστα ήδη πολλές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο το δοκιμάζουν.
Πάμε μια βόλτα στον κόσμο για να δούμε τι γίνεται με την τετραήμερη εργασία στην πράξη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη 30 εταιρίες συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα – εξάμηνης διάρκειας – για να εξεταστεί το αν και κατά πόσο η τετραήμερη εργασία θα έχει θετική επίδραση στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με αυτόν που αντιστοιχεί στην πενθήμερη εργασία.
Στη Νέα Ζηλανδία το 2020, η Unilever εφάρμοσε δοκιμαστικά τετραήμερη εργασία σε 81 εργαζομένους για ένα έτος. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Unilever New Zealand, Nick Bangs, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να μετράμε την απόδοση στην παραγωγή, όχι στον χρόνο. Πιστεύουμε ότι οι παλιοί τρόποι εργασίας είναι ξεπερασμένοι και δεν είναι πλέον κατάλληλοι για τον σκοπό τους».
Στην Ισπανία το 2021 ξεκίνησε μία δοκιμή τεσσάρων ημερών μετά από αιτήματα του αριστερού κόμματος Más País. Η δοκιμή προκειται να διαρκέσει τρία χρόνια. Ο Iñigo Errejón από το Más País επισημαίνει: «Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας (32 ώρες), μπαίνουμε στην πραγματική συζήτηση της εποχής μας».
Στην Ιρλανδία τον Ιανουάριο του 2022, 17 εταιρίες ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας το οποίο όπως αναφέρουν «επιδιώκει να κατανοήσει καλύτερα τις συνέπειες του μειωμένου χρόνου εργασίας στην παραγωγικότητα, την ανθρώπινη ευημερία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε ένα ιρλανδικό πλαίσιο».
Στην Ιαπωνία η Microsoft δοκίμασε την τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση της αμοιβής και είδε την παραγωγικότητα να αυξάνεται περίπου κατά 40%.
Το πείραμα της τετραήμερης εργασίας
Ο Andrew Barnes είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος και εισήγαγε στη δική του εταιρία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, Perpetual Guardian, την ιδέα της τετραήμερης εργασίας. Το πείραμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και ολοκληρώθηκε μετά από έξι μήνες. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η τετραήμερη εργασία έφερε θετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα:
- Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 20%
- Μειώθηκε η πίεση που ένιωθαν οι εργαζόμενοι
- Βελτιώθηκε η επαφή με τους πελάτες κατά 30%
- Τα κέρδη ήταν σταθερά, ενώ τα έξοδα μειώθηκαν.
Οι αντιδράσεις
Δεν ήταν όλα ρόδινα στην περίπτωση της τετραήμερης εργασίας στην Perpetual Guardian. Υπήρχαν εργαζόμενοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και που διαμαρτύρονταν επειδή αυξανόταν η πίεση χρόνου που είχαν για να ολοκληρώσουν τη δουλειά που τους είχε ανατεθεί.
Παγκόσμια Καμπάνια για την Εβδομάδα των 4 Ημερών
Ο Andrew Barnes, πιστεύοντας πολύ στην ιδέα του, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω αλλά αποφάσισε να οργανώσει μία παγκόσμια καμπάνια. Ανέθεσε στη συνεργάτιδά του, Charlotte Lockhart, την αποστολή να εισάγει όσο γίνεται περισσότερες εταιρίες στη φιλοσοφία της τετραήμερης εργασίας. Ήδη πολλές εταιρίες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το πρόγραμμα 4dw και δείχνουν πολύ ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα. Με την τετραήμερη εργασία η πλειοψηφία των εργαζομένων δείχνει να έχει λιγότερο άγχος και να επιτυγχάνει καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.
Της Βένιας Αντωνίου