3-4)”Rapid test μνήμης” μέσω διαδικτύου!

Πώς θα σας φαινόταν αν μέσα σε μόλις 10 λεπτά κάνατε ένα διαδικτυακό «rapid test μνήμης» για να διαγνώσετε αν έχετε άνοια; Γίνεται!

Ήδη έως σήμερα περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν κάνει το τεστ και έχουν ενημερωθεί για το αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μνήμη τους ώστε να απευθυνθούν σε ειδικό γιατρό. Το τεστ δημιουργήθηκε από το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Rapid test μνήμης: Τι είναι & ποιος ο στόχος του

Το «rapid test μνήμης» είναι μια online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Αναδρομικής Μνήμης. Ουσιαστικά είναι ένα χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο, χάρη στο οποίο οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν έγκαιρα, εάν παρουσιάζουν δυσκολίες στη μνήμη όσοι συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο. Έτσι, στις περιπτώσεις που ανιχνεύονται προβλήματα, οι ειδικοί προτείνουν να κλείσουν ραντεβού στο Ιατρείο Μνήμης του Παπαγεωργίου ώστε να διερευνήσουν τις διαταραχές που εντόπισαν. Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Ιατρείου Μνήμης, στόχος του τεστ είναι να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των διαταραχών μνήμης, όμως το τεστ δεν ήρθε για να αντικαταστήσει την κλινική εξέταση.

info

Το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Παπαγεωργίου δημιούργησε την online έκδοση του Ερωτηματολογίου Προοπτικής και Ανάδρομης Μνήμης σε συνδυασμό με το ερωτηματολόγιο ZUNG για την κατάθλιψη, στο πλαίσιο της διακλινικής μελέτης «Ερευνητικό Πρωτόκολλο Διερεύνησης Μνημονικών Ελλειμμάτων και Κατάθλιψης – Memory And Depression Study: MANDY» , υπό την αιγίδα της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής και της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Αξιολογήστε τη μνήμη αλλά και τη διάθεσή σας!

Το Ιατρείο Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών, μέσω της ιστοσελίδας του, προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τη μνήμη αλλά και τη διάθεσή τους. Έτσι, ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί αρχικά να κάνει δωρεάν το τεστ, μέσω του συνδέσμου memoryclinic.gr και αν το αποτέλεσμα δείξει ότι αντιμετωπίζει διαταραχές μνήμης ή ήπιες διαταραχές μνήμης, μπορεί να προχωρήσει σε διά ζώσης εξέταση από το έμπειρο προσωπικό του Ιατρείου, κλείνοντας ραντεβού.

 Η συνεχής απόκτηση γνώσεων βλάπτει σε μεγάλη ηλικία

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Κολούμπια και του Τορόντο, η υπερβολική γνώση που αποκτά ο άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του, όταν γεράσει «επιβαρύνει» τον εγκέφαλο. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεκάδες πρόσφατες έρευνες νευροαπεικόνισης και συμπεριφοράς ατόμων ηλικίας μεταξύ 65 και 80 ετών. Καθώς οι εγκέφαλοι των ηλικιωμένων διαθέτουν περισσότερο χώρο στη συσσωρευμένη γνώση, έχουν περισσότερο υλικό για να περιηγηθούν κάθε φορά που καταβάλουν προσπάθεια να ανακτήσουν μια μνήμη. Έτσι, η συνεχής απόκτηση γνώσεων σε μεγάλη ηλικία συνδέεται με την  απώλεια μνήμης.

 

Tης Βένιας Αντωνίου