Γίνεται; Στην πραγματικότητα προετοιμάζεται και ναι, θα γίνει! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν χάπι το οποίο θα περικλείει πολλά από τα οφέλη της άσκησης!
Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU) εντόπισαν μοριακά σήματα στο ανθρώπινο σώμα τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ένα χάπι που μιμείται τα οφέλη της άσκησης στην υγεία!
Σωτήρια ανακάλυψη για όσους δεν μπορούν να ασκηθούν!
Η ανακάλυψη των ερευνητών είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, δεδομένου ότι μπορεί στο μέλλον να αποβεί σωτήρια για ασθενείς που δεν είναι σε θέση να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα θα είναι πολύ σημαντικό να το λαμβάνουν όσοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Τι προσπαθούν να «αντιγράψουν» οι επιστήμονες
Ο αναπληρωτής καθηγητής Riccardo Natoli, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Υγιή Όραση στο ANU, επισήμανε ότι αυτά τα μοριακά σήματα που αποστέλλει ο οργανισμός στον εγκέφαλο και τα μάτια μετά την άσκηση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό συστατικό ενός χαπιού και να λαμβάνονται ως συμπληρώματα από ανθρώπους που αδυνατούν να ασκηθούν. Ο αναπληρωτής καθηγητής Riccardo Natoli είπε χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά συνταγογραφούμε το μοριακό μήνυμα της άσκησης σε όσους δεν μπορούν να ασκηθούν». Εκτός από τη σωματική υγεία, οι επιστήμονες μελετούν και την επίδραση αυτών των μοριακών σημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Σε ποιους θα απευθύνεται το χάπι της άσκησης
Πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να αντικαταστήσουν τις ώρες του γυμναστηρίου με ένα χάπι! Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες το χάπι δεν προορίζεται για το ευρύ κοινό, αλλά για όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
«Γνωρίζουμε πως η άσκηση σε ασθενείς που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου», υπογραμμίζει ο Dr Joshua Chu-Tan.
Φυσικά δεν είναι εφικτό να συμπεριληφθούν όλες οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης σε ένα μόνο χάπι, όμως δεν είναι αυτός ο στόχος των επιστημόνων, αλλά η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που αδυνατούν να ασκηθούν και η συνεισφορά του χαπιού στη βελτίωση της υγείας τους.
Της Βένιας Αντωνίου