Την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου είναι η Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας. Τι πραγματικά γνωρίζουμε όμως γι’ αυτήν;
-Είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο στον πλανήτη! Οι καφέ αρκούδες παρόλο που είναι εξίσου βαριές, δεν είναι το ίδιο ψηλές με τις πολικές αρκούδες, που μπορούν να ξεπεράσουν τα 3 μέτρα.
-Η πολική αρκούδα ζει στην Αρκτική πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο στον Καναδά, στην Αλάσκα, στη Γροιλανδία και στη Ρωσία. Ακόμα, κατοικεί σε περιοχές που καλύπτονται από θαλάσσιο πάγο γύρω από τον Βόρειο Πόλο.
-Η πολική αρκούδα δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη.
-Όταν στέκεται στα δύο της πόδια φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα σε ύψος.
-Οι αρσενικές πολικές αρκούδες είναι διπλάσιες από τις θηλυκές.
Οι αρσενικές κανονικά ζυγίζουν 350–540 κιλά, ενώ οι θηλυκές 150–300 κιλά.
-Το άσπρο τρίχωμα κάνει την πολική αρκούδα δυσδιάκριτη στους εχθρούς και τη λεία της.
-Τρώει περίπου 20 κιλά φαγητό σε μία ώρα. Η διατροφή της περιλαμβάνει ζώα και φυτά της θάλασσας. Μπορεί να φάει από βρύα μέχρι τάρανδο!
-Η θηλυκή πολική αρκούδα γεννά 1 έως 4 μικρά τον χειμώνα μέσα σε κοίλωμα από χιόνι ή πάγο. Τα μικρά μένουν με εκείνη από 10 μήνες έως 2 χρόνια. Το μήκος των νεογέννητων φτάνει τα 25 εκ.
-Έχει πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης που τη βοηθάει πολύ στο κηνύγι της λείας της. Επίσης, ο μακρύς λαιμός και το στενό κεφάλι της την βοηθούν να κυνηγήσει τις φώκιες που κρύβονται κάτω από τον πάγο.
-Η σταδιακή τήξη του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική αποτελεί μία μεγάλη απειλή για τις πολικές αρκούδες.
-Στις αρκτικές περιοχές, οι Εσκιμώοι την κυνηγούν για να χρησιμοποιήσουν το δέρμα, τους τένοντες, το λίπος και το κρέας της.
-Οι πολικές αρκούδες εκφράζουν την αγάπη τους με το να τρίβουν τις μύτες τους, όπως και οι Εσκιμώοι! Όταν θέλουν να δείξουν τη διάθεση τους για παιχνίδι, κουνάνε το κεφάλι τους δεξιά και αριστερά.
-Οι περισσότερες πολικές αρκούδες κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε μέρα, όπως και οι άνθρωποι.
-Οι πολικές αρκούδες και οι πιγκουΐνοι ζουν σε αντίθετα άκρα της γης! Συγκεκριμένα, οι πολικές αρκούδες ζουν στην Αρκτική και οι πιγκουΐνοι στην Ανταρκτική. Η λέξη Αρκτική προέρχεται από την ελληνική λέξη αρκούδα, ενώ η Ανταρκτική σημαίνει «χωρίς αρκούδα».