Επάγγελμα χάκερ! Πριν λίγα χρόνια μπορεί να το υποτιμούσαμε και να μην το θεωρούσαμε καν επάγγελμα. Όταν ανακύπτουν όμως θέματα κυβερνοασφάλειας, όπως συμβαίνει τώρα, οι χάκερ βρίσκονται στο επίκεντρο και το έργο τους γίνεται αντιληπτό ως σπουδαίο!
Πριν λίγες μέρες το Κίεβο κάλεσε εθελοντές χάκερς για να βοηθήσουν ώστε να προστατευτούν κρίσιμες υποδομές της χώρας, καθώς και για τη διενέργεια αποστολών κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο, εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.
Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνουν τη ζήτηση για ταλέντα στην κυβερνοασφάλεια
Οι ειδικοί παρακολουθούν την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κυβερνοχώρο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Το πρόβλημα όμως γίνεται ολοένα και εντονότερο και γι’ αυτό οι εταιρίες επιθυμούν να προσλάβουν ειδικούς για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές επιθέσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περίπου 879.000 επαγγελματίες στην κυβερνοασφάλεια. Δεν είναι όμως αρκετοί. Υπάρχει ανάγκη για άλλους 359.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με έρευνα του 2020 που πραγματοποίησε η (ISC)2, μια διεθνής μη κερδοσκοπική εταιρία που προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης και πιστοποίησης στον κυβερνοχώρο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο. Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εκτιμάται πως φτάνουν τα 3,12 εκατομμύρια. Οι εταιρίες χρειάζονται χάκερς διαφόρων… επιπέδων! Από χαμηλού επιπέδου αναλυτές ασφαλείας, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση της κίνησης στις ιστοσελίδες με στόχο να εντοπίσουν πιθανές κακόβουλες ενέργειες μέσα στο σύστημα, μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη, που θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο.
Χαρακτηριστικό του πόσο περιζήτητοι είναι οι χάκερς είναι πως σύμφωνα με το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής για την Εργασία, οι επαγγελματίες στην ανάλυση πληροφοριών ασφαλείας θα είναι το 10ο ταχύτερα αναπτυσσόμενο επάγγελμα την επόμενη δεκαετία, με ρυθμό αύξησης της απασχόλησης 31% σε σύγκριση με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4% για όλα τα επαγγέλματα.
Τι κάνει ένας «ηθικός χάκερ»
Πολλοί νομίζουν πως οι χάκερς είναι… κακοί! Η αλήθεια είναι πως η λέξη έχει αρνητικό πρόσημο για πολύ κόσμο. Ένας ηθικός χάκερ εκπαιδεύεται όπως και ένας μη ηθικός και κάνει ό,τι ακριβώς και ένας κακός! Η διαφορά τους βρίσκεται στον σκοπό. Ο ηθικός χάκερ χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να προάγει την ασφάλεια ή για να προστατέψει κάποιον. Ο ηθικός χάκερ επομένως λειτουργεί καλοπροαίρετα και δεν αξιοποιεί τις γνώσεις του κακόβουλα. Η δουλειά του είναι να ελέγχει τα επίπεδα ασφάλειας των συστημάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει μια εταιρία ή ένας οργανισμός. Ακόμα, είναι υπεύθυνος για να εντοπίζει τα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρχουν ή να προκύψουν σε ένα σύστημα και στη συνέχεια να τα επισημαίνει στους υπεύθυνους με σκοπό να τα επιλύσουν. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις προστατεύονται από τους ανήθικους χάκερς που στόχο έχουν να διαρρεύσουν πληροφορίες και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Της Βένιας Αντωνίου