Η 11η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον. Ποιος όμως ήταν ο άνθρωπος από τον οποίο πήρε το όνομά της η ασθένεια; Ας τον γνωρίσουμε!
Ο James Parkinson γεννήθηκε στις 11 Απριλίου 1755 και τα γενέθλιά του έχουν οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον. Η ημέρα αυτή έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο Πάρκινσον. Ο James έζησε όλη του τη ζωή στο Hoxton της Αγγλίας, ένα χωριό τότε στα περίχωρα του Λονδίνου. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός κι έτσι ο James Parkinson δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την πορεία του πατέρα του. Eντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και βοηθούσε τον πατέρα του σε περιστατικά απλά, όπως αιμορραγίες, φουσκάλες, φροντίδα μωρών αλλά και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό! Στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε για την ιατρική, τη χημεία, αλλά και για την “αγαπημένη του επιστήμη”, τα απολιθώματα! Καθώς η Ιατρική είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού, ο Πάρκινσον ήταν πάντα πρόθυμος να τις τεστάρει.
Parkinson, ο πρωτοπόρος
Το 1817 ο James Parkinson δημοσίευσε το Δοκίμιό του σχετικά με την “τρομώδη παράλυση”, την πάθηση που είναι σήμερα γνωστή ως νόσος του Πάρκινσον.
Παρόλο που ο ιατρικός τύπος την ενέκρινε, όπως συνέβαινε με όλα τα έργα του, έπρεπε να περάσει σχεδόν μισός αιώνας μετά τον θάνατό του το 1824, για να έρθει η αναγνώριση. Δύο αιώνες πριν, πολλές ασθένειες στις οποίες οι ασθενείς παρουσίασαν διάφορες μορφές τρόμου δεν μπορούσαν να διακριθούν μεταξύ τους. Το δοκίμιο του Πάρκινσον αποκάλυψε την κρίσιμη διαφορά μεταξύ αυτών των παθήσεων και εκείνου που αποκάλεσε ως “πραγματική τρομώδη παράλυση”.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τότε: “Αν ο ασθενής βάλει το τρεμάμενο χέρι του πάνω στο τραπέζι και αυτό σταματήσει να κινείται, τότε δεν έχει τρομώδη παράλυση. Αυτό συμβαίνει μόνο εάν το χέρι συνεχίσει να κινείται πάνω στο τραπέζι”.