Claire’s sparkling room

Ελάτε να κάνουμε μια βόλτα στην Ελλάδα για να δούμε πώς γιορτάζεται το Πάσχα σε διάφορα μέρη της χώρας μας, να μάθουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις τους!
ΚΕΡΚΥΡΑ:

• Μπορεί να διαφέρει ημερολογιακά το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, παρ’ όλα αυτά, η Καθολική εκκλησία συμμετέχει ενεργά σε όλες τις Ορθόδοξες εκδηλώσεις και γιορτάζει μαζί.

• Χορωδίες, μουσική, φιλαρμονικές, ο επιβλητικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα και οι εκδηλώσεις που ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου και τελειώνουν την Τρίτη του Πάσχα είναι λίγα από τα στοιχεία που θα βιώσετε και θα σας κρατήσουν συντροφιά κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

• Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Κέρκυρα «ντύνεται» στα μωβ. Ο μωβ φωτισμός κυριαρχεί παντού, σε όλο το νησί, στους κεντρικούς δρόμους, αλλά και στα μικρά χωριουδάκια, χρώμα που συμβολίζει το πένθος και τα Πάθη του Ιησού.

• Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις προετοιμασίες και να ακούσουν την «πρόβα τζενεράλε» των φιλαρμονικών για τους πένθιμους ήχους που θα ακολουθήσουν τις δύο επόμενες μέρες.

• Τη Μεγάλη Παρασκευή οι πομπές των Επιταφίων από κάθε ναό διασταυρώνονται όλες μαζί στο κέντρο της πόλης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, στην άκρη του δρόμου είναι τοποθετημένα χιλιάδες αναμμένα κεράκια, γεγονός που έχει μεταφορική σημασία και συμβολίζει την ένδειξη του δρόμου που πρέπει να ακολουθηθεί.

• Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνάει από νωρίς το πρωί με το έθιμο της αναπαράστασης του σεισμού που ακολούθησε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και το οποίο πραγματοποιείται στην Παναγία των Ξένων. Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, λαμβάνει χώρα ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα που έχει καθιερωθεί κάθε χρονιά από το 1574 για το Μεγάλο Σάββατο.

• Λίγο πριν το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου αναβιώνει το έθιμο των «μπότηδων», το γνωστό σπάσιμο των κανατιών, το οποίο σύμφωνα με τους Κερκυραίους διώχνει το κακό. Οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους του νησιού χαρίζοντας την αίσθηση της θριάμβευσης και του έντονου θορύβου.

• Θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα, γεύσεις όπως τα τσιλίχουρδα, κοινώς η κερκυραϊκή μαγειρίτσα, η φογάτσα (το κερκυραϊκό πασχαλινό τσουρέκι) και οι κολομπίνες (είδος χριστόψωμου).

ΚΟΖΑΝΗ

Όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου και με αναμμένες τις λαμπάδες τους περιμένουν να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη», ενώ βρίσκονται γύρω από το μνήμα του νεκρού τους.

Πριν πάρουν το δρόμο για τα σπίτια τους, δεν ξεχνούν να αφήσουν ένα κόκκινο βαμμένο αυγό για να «χορτάσει» όπως λένε το χαμένο μέλος της οικογένειάς τους.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο του «σαϊτοπόλεμου» που γιορτάζει και τιμά τον αγώνα της απελευθέρωσης του 1821. Τα λεγόμενα «μπουλούκια» ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και οπλισμένα με σαΐτες ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη. Στο τέλος το έπαθλο πάει στην ομάδα που ξεχωρίζει.

ΠΑΤΡΑ

Τη Μεγάλη Παρασκευή πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στα δύο κοιμητήρια της πόλης για την περιφορά του Επιταφίου.

Την επόμενη μέρα, το Μεγάλο Σάββατο και όταν φτάσει η ώρα της Πρώτης Ανάστασης, ο ιερέας μετά από ώρες κλεισμένος στο ιερό, βγαίνει από την ωραία πύλη και πετάει με δύναμη τα μπότια για να σπάσουν, την ώρα που από τον γυναικωνίτη πέφτουν λουλούδια σε πολλά χρώματα.

Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο κέντρο και πετώντας ποτήρια, πιάτα και ό,τι άλλο μπορεί να σπάσει με σκοπό να κάνουν θόρυβο.

ΜΑΝΗ

Στη Μάνη τιμούνε την παράδοση. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα σε πολλά χωριά της Μάνης λαμβάνει χώρα το έθιμο της λιτανείας. Ιερείς και πιστοί με εικόνες και σταυρούς στο χέρι ξεκινούν από τις εκκλησίες για να κάνουν τον γύρο του χωριού ψέλνοντας αναστάσιμα τροπάρια.

Προορισμός τους είναι τα κοιμητήρια, εκεί όπου τα μνήματα είναι στολισμένα με φρέσκα λουλούδια, βαμμένα αυγά και πασχαλιάτικα κουλουράκια. Ενώ στους τάφους των νεκρών που έφυγαν από τη ζωή πριν το Πάσχα είναι τοποθετημένα μεγάλα κουλούρια, όπως το μέγεθος ενός ψωμιού, τα λεγόμενα «δοξάρια».

ΠΙΕΡΙΑ

Με αυγομαχίες γιορτάζουν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα οι πιστοί στον Άνω Άγιο Ιωάννη Πιερίας. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στον ποντιακό ελληνισμό και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

Ο κάθε αυγομάχος έχει στην κατοχή του 20 βαμμένα κόκκινα αυγά, τα οποία τα μάζευε προσεκτικά ολόκληρο τον χρόνο για να είναι έτοιμος να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ο αυγομάχος που θα μείνει τελευταίος με ένα αυγό στο χέρι θα είναι και ο νικητής.

ΚΡΗΤΗ

• Κάθε Μεγάλη Παρασκευή το παζάρι των Βουκολιών αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Χανίων. Ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το παζάρι των Βουκολιών λειτουργούσε κάθε Σάββατο και ήταν ένας από τους σημαντικότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις.

Οι μέρες που το παζάρι πλημμύριζε από κόσμο ήταν ο Δεκαπενταύγουστος και η Μεγάλη Παρασκευή. Τη Μεγάλη Παρασκευή ήταν και η μέρα που γινόταν τα συνοικέσια. Για τον λόγο αυτό και κατέβαιναν πολλές κοπέλες από τα γύρω χωριά.

• Στο χωριό Γκαγκάλων, λίγο πριν την Ανάσταση, τα παιδιά συνηθίζουν να μαζεύουν ξύλα, τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας σχηματίζοντας ένα βουνό και φτιάχνοντας στην κορυφή ένα σκιάχτρο χρησιμοποιώντας ένα παλιό κοστούμι που υποτίθεται πως είναι ο Ιούδας.

Την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη» ανάβουν φωτιά και καίνε τον Ιούδα ώστε να διώξουν το κακό.

• Κρήτη και γιορτή χωρίς καλό φαγητό και νόστιμους μεζέδες, δε γίνεται! Ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη ξεκινούν οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Αρχίζουν το ζύμωμα για τα καλτσούνια, τα λυχναράκια, τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες μέσα στις οποίες τοποθετούνται από ένα έως τρία κόκκινα αυγά.

Το οικογενειακό τραπέζι της Μεγάλης Πέμπτης είναι στρωμένο με νόστιμα ντολμαδάκια, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή στο τραπέζι πρωταγωνιστούν οι χοχλιοί.

ΜΥΚΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΗΛΟΣ

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, όλοι οι κάτοικοι μαζεύονται στις κεντρικές πλατείες των νησιών και καίνε τον «Ιούδα».

ΑΜΟΡΓΟΣ

Την Κυριακή του Πάσχα μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στα προαύλια των εκκλησιών και παίρνουν μέρος σε ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια.

ΚΥΘΝΟΣ

Το έθιμο της κούνιας αναβιώνει στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου στήνεται μία κούνια. Αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές κουνιούνται εναλλάξ. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται σε γάμο.

ΣΙΦΝΟΣ

Το πασχαλινό αρνί ψήνεται σε πήλινο δοχείο, στο λεγόμενο «μαστέλο» με φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο και κόκκινο κρασί. Στο γιορτινό τραπέζι δεν γίνεται να λείπει η μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγό.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Το πρωί της Κυριακής, στο πασχαλινό τραπέζι το ψάρι και η ψαρόσουπα έχουν την τιμητική τους, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Ακολουθία της Αγάπης ψάλλεται από τους μοναχούς σε επτά διαφορετικές γλώσσες.