Ο Έλληνας …Joseph Pilates

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!

Το γνωρίζατε ότι ο κύριος Πιλάτες, ναι αυτός που ανακάλυψε την ομώνυμη γυμναστική, ήταν ελληνικής καταγωγής;

Ο Joseph Pilates γεννήθηκε στη Γερμανία σε μια πόλη που ονομάζεται Mönchengladbach το 1883. Η μητέρα του ήταν φυσιοπαθής διατροφολόγος. Ο πατέρας του ήταν βραβευμένος Έλληνας γυμναστής που είχε οικογενειακό γυμναστήριο. Και οι δύο γονείς του επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το μετέπειτα ενδιαφέρον του Joseph Pilates για τη θεραπευτική ικανότητα.

Ως νέος, ο Τζόζεφ Πιλάτες ήταν θα λέγαμε ένα “άρρωστο” παιδί. Υπέφερε από ρευματικό πυρετό, ραχίτιδα και άσθμα. Ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση της υγείας του μάλιστα, που είπαν στους γονείς του ότι μπορεί ακόμα και να πεθάνει πριν καν ενηλικιωθεί. Προκλητικά, ο Τζόζεφ Πιλάτες δεν τα παράτησε ούτε “πνίγηκε” στην ασθένειά του.

Αντίθετα, ο Joseph Pilates αφιερώθηκε στο να επαναφέρει το σώμα του σε φόρμα μέσω της φυσικής προπόνησης. Ακολούθησε μια σειρά από προγράμματα φυσικής κατάστασης, όπως πολεμικές τέχνες, bodybuilding, γυμναστική, πυγμαχία και γιόγκα.

Σε ηλικία 19 ετών, ο Joseph Pilates λόγω της φυσικής του κατάστασης άρχισε να βγάζει τα προς το ζην κάνοντας κάποια νούμερα σε τσίρκο αλλά και ως επαγγελματίας πυγμάχος στην Αγγλία.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος επρόκειτο να ξεκινήσει, και ως Γερμανός, αυτό σήμαινε ότι ο Joseph Pilates θα έπρεπε να πάει σε ένα στρατόπεδο εγκλεισμού Βρετανών εχθρών πολιτών σε αγγλικό έδαφος. Στάλθηκε στο Isle of Man μαζί με άλλους Γερμανούς υπηκόους. Εδώ δίδαξε πάλη και άλλες ασκήσεις αυτοάμυνας σε όσους βρίσκονταν στο στρατόπεδο εγκλεισμού.

Στο στρατόπεδο, ο Joseph Pilates βοήθησε άλλους Γερμανούς (πολλοί από τους οποίους ήταν μέρος του γερμανικού στρατού που είχαν τραυματιστεί στον πόλεμο) στην ανάρρωση από τα τραύματά τους. Αυτό γινόταν με θεραπευτικές ασκήσεις. Αφαίρεσε και προσάρτησε ελατήρια κρεβατιού στα κρεβάτια στα οποία ήταν ξαπλωμένοι οι στρατιώτες. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε μηχανές αντίστασης χρησιμοποιώντας τα ελατήρια κρεβατιού με τα οποία μπορούσαν να ασκηθούν οι άρρωστοι στρατιώτες.

Μετά τον πόλεμο, ο Τζόζεφ επέστρεψε στη Γερμανία για να συνεχίσει την εργασία του σε διάφορους τύπους σωματικών ασκήσεων. Αυτό περιελάμβανε την εργασία ως  εκπαιδευτής για τη στρατιωτική αστυνομία του Αμβούργου, όπου επικεντρώθηκε στην αυτοάμυνα και σε άλλες ασκήσεις. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγε από τη Γερμανία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκεί ο Τζόζεφ συνάντησε την Κλάρα τη μέλλουσα σύζυγό του, μέσα στο πλοίο.

Μαζί με τη σύζυγό του Κλάρα που ήταν νοσοκόμα, άνοιξαν ένα γυμναστήριο στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1920. Εξειδικεύτηκε σε αυτό που αποκαλούσαν Contrology, ένα είδος γυμναστικής που επινόησαν.

Το Contrology (αργότερα έγινε “Pilates”), επικεντρώθηκε στη δύναμη του πυρήνα, την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και την επίγνωση της αναπνοής. Το στούντιο τους έγινε διάσημο σε όλη τη Νέα Υόρκη και εκπαίδευσε αυτούς που είναι γνωστοί ως πρεσβύτεροι του Pilates. Οι Pilates δίδασκαν μαζί μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Υπήρχαν δύο βιβλία που έγραψε ο Joseph Pilates μοιράζοντας την ισορροπημένη προσέγγιση του σώματος και του μυαλού του. Η φιλοσοφία του Joseph Pilates επικεντρώθηκε στην πλήρη σύνδεση και συντονισμό του σώματος, του νου και του πνεύματος. Αυτό το συναίσθημα φαίνεται στα περισσότερα αποφθέγματα του Joseph Pilates.

Ο Τζόζεφ Πιλάτες πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1967 σε ηλικία 84 ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, διατήρησε τη φυσική του κατάσταση. Η σύζυγός του, Κλάρα Πιλάτες, συνέχισε να διδάσκει και να διευθύνει το στούντιο του για άλλα 10 χρόνια μέχρι που πέθανε το 1977.

Η κληρονομιά του συνεχίζει να ζει για πολλά χρόνια χάρη στους «Pilates Elders». Είναι η πρώτη γενιά και αρχικοί μαθητές του Joseph Pilates. Η Κλάρα βοήθησε να μεταδοθούν οι μέθοδοί του στους Πρεσβύτερους του Πιλάτες, και αυτοί επίσης χρησιμοποίησαν και κατέκτησαν τις τεχνικές του πριν δημιουργήσουν τα δικά τους στούντιο για να διδάξουν τη Μέθοδο Πιλάτες. Σχεδόν 50 χρόνια μετά τον θάνατο του Joseph Pilates υπάρχουν μαθήματα Pilates σε όλο τον κόσμο.