Η Αρχαία Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν πηγή έμπνευσης για όλο τον κόσμο… Φέτος όμως, θα βλέπουμε τη γενιά Z να εμπνέεται με πάθος από την ελληνική αρχαιότητα και αυτή η τάση θα αποτυπώνεται παντού!
«Η νοσταλγία θα επιστρέψει στις ρίζες της το 2022. Φέτος, οι άνθρωποι θα εμπνευστούν από την Αρχαία Ελλάδα. Μία από τις νεότερες γενιές, η γενιά Z, αγκαλιάζει αυτή την τάση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον»: Αυτό γράφει το Pinterest σε ανάρτησή του στον ιστότοπο και μας κάνει να αισιοδοξούμε αλλά και να ανυπομονούμε!
Το Pinterest κατέγραψε αύξηση στις αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών, όπως αρχαία ελληνικά κοσμήματα (αύξηση 120%) και ταπετσαρίες εμπνευσμένες από την Θεά Αφροδίτη (αύξηση 180%), ενώ τριπλασιάστηκαν οι αναζητήσεις για την τέχνη των ελληνικών αγαλμάτων.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία «ελληνιστική αναγέννηση», σύμφωνα με το BBC. Κατά την Britannica, η φράση «αρχαία Ελλάδα» αναφέρεται στην περιοχή της βορειοανατολικής Μεσογείου, στην εποχή μεταξύ «του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού (1200 π.Χ.) και του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.)», όταν ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέρη στον κόσμο, σύμφωνα με το National Geographic. Το BBC αναφέρει επίσης ότι περίπου 150.000 αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται σήμερα, προέρχονται από την ελληνική γλώσσα.
Εν αρχή…
Ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός και ο πρώτος εγγράμματος στην Ευρώπη ήταν οι Μινωίτες. Ήταν ένας «προηγμένος πολιτισμός» που ζούσε σε μια «χώρα ευημερίας και αφθονίας» γράφει ο Μπίτον. Ο μινωικός πολιτισμός εμπνέει διαχρονικά την τέχνη και τη μόδα.
Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έδωσαν στα έργα τους το στίγμα του Μινωικού Πολιτισμού. Το 1912, ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας και υφασμάτων Mariano Fortuny δημιούργησε ένα μεταξωτό μαντήλι το οποίος ονόμασε «Knossos», με έμπνευση από τις αρχαίες κρητικές ενδυμασίες. Επίσης, τα υφάσματα του Γιάννη Τσεκλένη απεικόνιζαν αρχαία ελληνικά αγγεία και βυζαντινά χειρόγραφα.
Πέπλο μυστηρίου…
Η αλήθεια είναι πως για τον Μινωικό Πολιτισμό δεν γνωρίζουμε πάρα πολλά. Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από αυτόν που μάλλον μας μαγνητίζει και ίσως αυτό να μας κάνει να θέλουμε να ασχοληθούμε μαζί του ξανά και ξανά, γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακαλύψουμε κάτι νέο! Αυτό φυσικά είναι μια πρόκληση και για τις νεότερες γενιές που τελευταία δείχνουν όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον…
Η Νικολέτα Μομιλιάνο, καθηγήτρια Αιγαιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε στο BBC ότι ότι «ο Μινωικός πολιτισμός ήταν σχετικά περιορισμένος γεωγραφικά, καθώς βρισκόταν στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου – έτσι δεν είχαν την ίδια γεωγραφική εξάπλωση με τους Ρωμαίους, για παράδειγμα».
«Επίσης, τα συστήματα γραφής των Μινωιτών – η Γραμμική Α και τα κρητικά ιερογλυφικά δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί πλήρως και δεν γνωρίζουμε πολλά για τις γλώσσες που χρησιμοποιούσαν. Έχουμε κάποια γραπτά έγγραφα και μπορούμε να κατανοήσουμε μόνο ένα μέρος του περιεχομένου τους».