Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο “αγχώδης διαταραχή”; Πώς διαφοροποιείται από το άγχος και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει; Τις απαντήσεις μας δίνει η Ίρις Κρέμερ, Συμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος.
“Η αγχώδης διαταραχή είναι όλες οι διαταραχές που χαρακτηρίζονται από έντονο, κλινικό άγχος και που επηρεάζουν σε πολλά επίπεδα την ζωή του ατόμου σε καθημερινή βάση. Οι πιο γνωστές αγχώδεις διαταραχές είναι η αγοραφοβία, η κοινωνική φοβία, η διαταραχή γενικού άγχους, οι ειδικές φοβίες (π.χ. φόβος οδήγησης, κλειστοφοβία, φόβος προς κάποιο ζώο), η διαταραχή πανικού. Η τελευταία χαρακτηρίζεται από τις πολύ συχνές κρίσεις πανικού χωρίς εμφανή αιτιολογία, ενώ όλες οι παραπάνω χαρακτηρίζονται από συμπτώματα άγχους που πυροδοτούνται από συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά η εμφάνιση κρίσεων πανικού δεν είναι απαραίτητη για να δοθεί η διάγνωση”.
Άγχος ή αγχώδης διαταραχή;
“Οι αγχώδεις διαταραχές δεν συγκρίνονται σε επίπεδο βαρύτητας με το καθημερινό άγχος που μπορεί όλοι να έχουμε και που μπορεί να λειτουργεί ακόμα και δημιουργικά. Συνεχές έντονο και εξαντλητικό άγχος σε συνδυασμό με σημαντικά γεγονότα ζωής που μπορεί να υπάρξουν, μπορούν συσσωρευτικά να οδηγήσουν το άτομο να αναπτύξει μία αγχώδη διαταραχή. Τα συμπτώματα άγχους είναι σωματικά και αποτελούνται από την ταχυκαρδία, τη δύσπνοια, την εφίδρωση, το μούδιασμα, το τρέμουλο, την γενική δυσφορία, το βάρος στο στήθος, την ζάλη, την τάση για λιποθυμία ή και την λιποθυμία, την απώλεια ελέγχου του σώματος και τον φόβο θανάτου. Αν το άτομο βιώσει συγχρόνως τέσσερα από τα παραπάνω συμπτώματα τότε μιλάμε για μία κρίση πανικού η οποία κρατά κάποια λεπτά. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο που του δίνεται από έναν ειδικό ψυχικής υγείας η διάγνωση αγχώδους διαταραχής να ζητά να μάθει από ποια συγκεκριμένη διαταραχή πάσχει για να μάθει και να γνωρίσει καλύτερα την πάθηση του ώστε να μπορεί να την αντιμετωπίσει”.