Όταν είμαστε χαρούμενοι χαμογελάμε. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έρευνα μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο: “Φοράμε” ένα χαμόγελο και φτιάχνει η διάθεσή μας.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι αν κάποιος χαμογελάει σκόπιμα, κινητοποιώντας τους μυς του προσώπου του, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική διάθεσή του. Επομένως, βλέπουμε ότι η σχέση χαμόγελου-καλής διάθεσης είναι αμφίδρομη!
Οι ερευνητές της κοινοπραξίας Many Smiles Collaboration, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Νίκολας Κόουλς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “Nature Human Behaviour”, πειραματίστηκαν με σχεδόν 3.900 εθελοντές από 19 χώρες, που χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και κλήθηκαν να έχουν χαμογελαστές, ουδέτερες ή αυθόρμητες εκφράσεις.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως όσοι είχαν σκόπιμα “φορέσει” ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους, μιμούμενοι χαμογελαστά πρόσωπα σε φωτογραφία, είπαν ότι παρουσίαζαν μεγαλύτερη βελτίωση στην ψυχική τους διάθεση.
Μπορεί οι ψυχολόγοι να διαφωνούν κατά πόσο οι εκφράσεις του προσώπου επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη διάθεσή μας, ωστόσο η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό τελικά συμβαίνει. Φυσικά το “φορεμένο” χαμόγελο δεν αρκεί για να ξεπεράσει την κατάθλιψη, ωστόσο αρκεί για να κάνει κάποιον να νιώσει καλύτερα.
«Νιώθουμε συναισθήματα τόσο συχνά που ξεχνάμε πόσο θαυμαστή είναι αυτή η ικανότητά μας. Όμως χωρίς συναίσθημα δεν υπάρχει ούτε πόνος ούτε ευχαρίστηση, ούτε δυστυχία ούτε ευτυχία, ούτε τραγωδία ούτε δόξα στην ανθρώπινη κατάσταση. Η νέα έρευνα μας αποκαλύπτει κάτι θεμελιωδώς σημαντικό για το πώς δουλεύει η συναισθηματική εμπειρία.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος Νίκολας Κόουλς.