Να σε κάνω αγκαλίτσα; Μία φράση, χιλιάδες συναισθήματα. Για μένα, όχι για όλους. Όμως αν είσαι και εσύ από τους δύσπιστους που δεν γνωρίζουν τα οφέλη της αγκαλιάς διάβασε παρακάτω και ίσως αλλάξεις γνώμη…
Οι αγκαλιές παράγουν ωκυτοκίνη
Η αγκαλιά ενεργοποιεί την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ζεστασιά και τρυφερότητα. Να σου θυμίσω ότι η ωκυτοκίνη ή αλλιώς η ορμόνη της αγάπης, έχει τις εξής λειτουργίες:
• προκαλεί συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού, για το λόγο αυτό χορηγείται και ενδοφλεβίως για να προκαλέσουμε ή να επιταχύνουμε τον τοκετό
• είναι το νούμερο 1 “γρανάζι” στο μηχανισμό που λέγεται θηλασμός
• δημιουργεί και αναπτύσσει συναισθήματα τρυφερότητας από τη μητέρα προς το μωρό
• μειώνει το stress
• ευνοεί την τρυφερότητα μεταξύ των συντρόφων αλλά και την ερωτική διέγερση.
Η αγκαλιά μειώνει το άγχος, φυσικά
Εάν αισθάνεστε λίγο κουρασμένοι ή πιεσμένοι, βρείτε κάποιον που νιώθετε άνετα και κάντε του μια αγκαλιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αγκαλιά μειώνει την ποσότητα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα μας, απελευθερώνοντας την ένταση και στέλνοντας ηρεμιστικά μηνύματα στον εγκέφαλο.
Η αγκαλιά στα μωρά, τα βοηθά να γίνουν ισορροπημένοι ενήλικες
Το άγγιγμα είναι κρίσιμο για τα βρέφη, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής τους, επειδή τα βοηθά να δένονται με τους άλλους καθώς μεγαλώνουν. Διεξήχθη μια μελέτη που συνέκρινε μια ομάδα υιοθετημένων παιδιών των οποίων τα πρώτα τους χρόνια τα πέρασαν σε ορφανοτροφεία της Ρουμανίας και της Ρωσίας όπου δεν είχαν σωματική επαφή, με παιδιά που μεγάλωσαν σε μια στοργική οικογένεια. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ότι τα υιοθετημένα παιδιά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βαζοπρεσσίνης – μια ορμόνη που παίζει ρόλο στην οικογενειακή αναγνώριση και το δέσιμο – σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους.
Η αγκαλιά είναι σημαντική και για τους ενήλικες
Το σωματικό άγγιγμα και η αγκαλιά μπορούν να καταπολεμήσουν τα αισθήματα μοναξιάς που εμφανίζονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Ένας οίκος ευγηρίας στη Νέα Υόρκη διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν «Ας αγκαλιαστούμε». Η ιδέα ήταν να ενθαρρυνθεί η επαφή μεταξύ των φιλοξενούμενων και των μελών του προσωπικού προκειμένου να βελτιωθεί η ευημερία όλων. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά, με τους υπερήλικες που άγγιζαν ή αγκάλιαζαν, να έχουν περισσότερη ενέργεια, να αισθάνονται λιγότερη κατάθλιψη, να μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα και να κοιμούνται πιο ξεκούραστα από τους λιγότερο “εξωστρεφείς” συνανθρώπους τους.
Η αγκαλιά μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους φόβους
Μια μελέτη σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου αγγίγματος και της μείωσης του φόβου για το θάνατο. Οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερο άγχος για το θάνατο όταν τους άγγιζε κάποιος ελαφρά ή ακόμα και όταν αγκάλιαζαν ένα άψυχο αντικείμενο όπως ένα αρκουδάκι.
Οι αγκαλιές είναι καταπραϋντικές
Όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, απελευθερώνονται όλες οι “καλές” ορμόνες, οι οποίες είναι και αυτές που δημιουργούν έναν ισχυρότερο δεσμό και μία ανεξήγητη σύνδεση μεταξύ των ατόμων που αγκαλιάζονται. Μια θερμή αγκαλιά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ήρεμοι και λιγότερο ανήσυχοι. Έχετε άγχος για κάτι; Αγκαλιάστε το.
Οι αγκαλιές κάνουν καλό στην καρδιά μας
Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία επαφή με τους συντρόφους τους ανέπτυξαν ταχύτερο καρδιακό ρυθμό από εκείνους που δέχονταν αγκαλιές.
Οι αγκαλιές μας κάνουν χαρούμενους
Η ωκυτοκίνη δεν είναι η μόνη ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς. Οι αγκαλιές μπορούν επίσης να απελευθερώσουν σεροτονίνη και ντοπαμίνη που βελτιώνουν τη διάθεσή μας.
Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στην αγκαλιά
Οι αγκαλιές είναι τέλειες.-