Αναποφασιστικότητα: βάρος ή ευκαιρία;

Καλημέρα SayYessser!!!

Η αναποφασιστικότητα συνήθως μοιάζει με εκείνο τον ενοχλητικό φίλο που εμφανίζεται πάντα στις πιο άβολες στιγμές. Κι όμως, οι έρευνες μας λένε πως ίσως το να είσαι αναποφάσιστος να μην είναι τόσο κακό όσο νομίζαμε. Σκέψου ότι μπορεί ακόμα και να μας βοηθήσει να παίρνουμε πιο έξυπνες αποφάσεις, αν την αξιοποιήσουμε σωστά.

Η τελειομανία πίσω από την αναποφασιστικότητα

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αναποφασιστικότητα συχνά πηγάζει από την τελειομανία. Όταν φοβάσαι τη λάθος επιλογή ή τη ντροπή που μπορεί να φέρει, προτιμάς να αναβάλλεις αποφάσεις. Το αποτέλεσμα; Ίσως να μην καταλήξεις ποτέ κάπου. Όσο περισσότερο παρατείνεις μια απόφαση, τόσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από την ικανοποίηση και την ευτυχία.

Σε έρευνα του Eric Rassin, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Erasmus της Ολλανδίας, τα άτομα που καταγράφουν υψηλή αναποφασιστικότητα τείνουν να είναι λιγότερο ικανοποιημένα με τη ζωή τους.

Πώς να βρεις ισορροπία

Δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο – ούτε η αναποφασιστικότητα. Η σωστή διαχείριση μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις πιο ώριμες αποφάσεις. Ορίστε ένα χρονικό όριο. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο για σκέψη, αλλά βάλε ένα deadline. Αν το πρόβλημα μοιάζει βουνό, σπάσ’ το σε μικρά βήματα. Κι αν ακόμα αισθάνεσαι μπλοκαρισμένος, θυμήσου την έρευνα του οικονομολόγου Steven Levitt: οι άνθρωποι που τολμούν σημαντικές αλλαγές –έστω κι αν τις αποφάσισαν γυρνώντας ένα νόμισμα!– τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι στο τέλος.

Tip of the Day: Η αναποφασιστικότητα δεν είναι εχθρός, αν την ελέγχεις. Σκέψου, αλλά μην παρασκέφτεσαι. Εξάλλου, το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή είναι να αποφασίσεις να ξεκινήσεις. Από εκεί και πέρα, τα πάντα γίνονται πιο εύκολα. – Amelia Earhart