Καλημέρα SayYesser!!!
Οι ώρες περνούν και εσύ συνεχίζεις να βρίσκεσαι καθισμένος στο γραφείο σου, αναγκάζοντας τον εαυτό σου να εργάζεται περισσότερο και σκληρότερα απ’ ‘οσο πραγματικά αντέχεις; Αυτό το είδος τοξικής παραγωγικότητας μπορεί να καταστρέψει την υγεία και τις σχέσεις σου, αν το επαναλαμβάνεις καθημερινά, και γίνεται η βάση της αξιολόγησής σου.
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η παραγωγικότητα είναι κάτι καλό. Και είναι έως ένα σημείο. Η παραγωγικότητα σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο και αυτός είναι ο στόχος στις περισσότερες επιχειρήσεις. Αλλά υπάρχουν φορές που η τοξική παραγωγικότητα είναι πολύ χειρότερη από το να μην είσαι παραγωγικός. Γιατί; Επειδή η τοξική παραγωγικότητα έρχεται με ακούσιες συνέπειες που μπορεί να είναι δαπανηρές.
Η τοξική παραγωγικότητα περιγράφει ένα άτομο που εργάζεται τόσο σκληρά που περισσότερο υποφέρει παρά βοηθάει. Αυτός ο τύπος παραγωγικότητας μπορεί να είναι επιβλαβής για το άτομο και την εταιρεία.
Ποια είναι τα σημάδια της τοξικής παραγωγικότητας;
Το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος είναι να αναγνωρίσουμε την ύπαρξή του. Εάν δεν είσαι σίγουρος αν οι συνήθειες παραγωγικότητάς σου είναι επιζήμιες για την ψυχική σου υγεία, κάνε στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Νιώθεις συχνά εξαντλημένος;
- Νιώθεις ότι δεν μπορείς να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου γιατί πάντα διακόπτεις για να κάνεις κάτι άλλο;
- Δουλεύεις πολλές ώρες, αλλά εξακολουθείς να νιώθεις ότι δεν έχεις καταφέρει τίποτα;
- Νιώθεις συνεχώς “πίσω” από το πρόγραμμα;
Εάν απάντησες «ναι» σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες ερωτήσεις, welcome to the club αφού πιθανότατα υποφέρεις και εσύ από τοξική παραγωγικότητα και είναι απαραίτητο να κάνεις ένα βήμα πίσω και να επαναξιολογήσεις τις εργασιακές σου συνήθειες.
Είναι πολύ εύκολο να πέσεις σε τοξική παραγωγικότητα επειδή η ζωή και οι αλλαγές που φέρνει η κάθε μέρα συμβάλουν σε αυτό. Για παράδειγμα, παίρνεις προαγωγή και ξαφνικά εργάζεσαι 50 ώρες την εβδομάδα αντί για 40 ή αναλαμβάνεις περισσότερους ανεξάρτητους πελάτες και τώρα εργάζεσαι όχι μόνο μέχρι αργά το βράδυ αλλά και τα Σαββατοκύριακα.
Tip of the Day: Εάν δεν είσαι προσεκτικός, ο αυξημένος φόρτος εργασίας μπορεί να γίνει τρόπος ζωής. Η τοξική παραγωγικότητα είναι ένας σίγουρος τρόπος για να καταστρέψεις την απόδοσή σου και όχι να τη βελτιώσεις. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά μακροπρόθεσμα, το να εργάζεσαι πολύ σκληρά και να στερείσαι ξεκούραση ή διασκέδαση θα σε κάνει λιγότερο παραγωγικό! Και σίγουρα λιγότερο ευτυχισμένο…