Mπορεί το βιογραφικό να είναι καλό αλλά ο υποψήφιος θα περάσει στο τεστ του καφέ ή θα κοπεί; Όπως ο Steve Jobs επέλεγε πάντα κάποιο νέο συνεργάτη του αφού πρώτα περνούσε το τεστ της μπίρας, έτσι κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν τη δική τους μέθοδο. Το τεστ του καφέ δημιουργήθηκε από έναν πρώην διευθυντή της εταιρίας τεχνολογίας, Xero, τον Trent Innes.
Στο τεστ του καφέ ο εργοδότης αφού γνωρίσει τον υποψήφιο, τον πηγαίνει στην κουζίνα της εταιρίας. Εκεί του βάζει να πιει καφέ σε μια κούπα και στη συνέχεια παρατηρεί αν θα πλύνει την κούπα του αφού τελειώσει τον καφέ του. Αν όχι, τότε θα απορριφθεί από τη δουλειά, όσο καλό βιογραφικό κι αν έχει. Ο Trent Innes έχει πει χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να αναπτύξετε δεξιότητες, μπορείτε να αποκτήσετε γνώση και εμπειρία, αλλά στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από τη στάση και τη συμπεριφορά σας στον εργασιακό χώρο».