Γιατί ο πλανήτης πλήττεται από πολικό ψύχος;

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται αλλά το ακραίο ψύχος είναι παρόν…

Το πολικό ψύχος πλέον πλήττει περιοχές οι οποίες δεν είχαν βιώσει ποτέ πριν ακραίο κρύο. Η κλιματική αλλαγή είναι δυνατό να αυξάνει την πιθανότητα ο παγωμένος, πολικός αέρας να μπορεί να φτάνει σε όλο και πιο νότιες περιοχές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μπορεί οι χειμώνες να γίνονται θερμότεροι συνολικά και τα ρεκόρ ζέστης να ξεπερνούν αυτά του κρύου, ωστόσο ο φετινός Ιανουάριος έφερε μια περίοδο ακραίου κρύου σε μέρη της Ασίας. Για παράδειγμα, οι θερμοκρασίες στην πόλη Μόχε της βόρειας Κίνας έφτασαν έως και τους -53 βαθμούς Κελσίου, τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει στην ιστορία της η χώρα!

Ακραίο κρύο: Πού οφείλεται

Τι είναι το jet stream

Ο καιρός είναι συνδεδεμένος με το jet stream, ένα ποτάμι αέρα που κινείται γρήγορα και ψηλά στην ατμόσφαιρα, περίπου στο ύψος που πετούν τα αεροπλάνα. Όταν αυτό κατευθύνεται προς τα νότια, μπορεί να φτάσει μαζί του και ο κρύος αέρας της Αρκτικής, στα μέρη όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Όταν το ρεύμα ωθείται προς τα βόρεια, ο θερμός αέρας θα κινηθεί επίσης πιο βόρεια.

 

Τι είναι η πολική δίνη

Ένας ακόμη παράγοντας που οδηγεί στο ακραίο ψύχος είναι η πολική δίνη. Πρόκειται για μια ζώνη ισχυρών ανέμων που περικυκλώνει τον κρύο αέρα της Αρκτικής, που βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στη στρατόσφαιρα -πάνω από το επίπεδο του jet stream- γύρω από τον Βόρειο Πόλο.

Kαιρός και κλιματική αλλαγή

Οι θεωρίες των επιστημόνων επικεντρώνονται στην Αρκτική, η οποία θερμαίνεται μέχρι και τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη εξαιτίας της ρύπανσης από την καύση ορυκτών καυσίμων η οποία παγιδεύει τη θερμότητα.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως αυτή η θέρμανση προκαλεί αλλαγές στα ρεύματα του  jet stream και στην πολική δίνη, οδηγώντας σε ακραία χειμερινά φαινόμενα.

Ήξερες ότι…

Η πιο κρύα πόλη του κόσμου, το Γιακούτσκ στην ανατολική Σιβηρία, κατέγραψε πρόσφατα θερμοκρασία – 62,7 βαθμούς Κελσίου, που είναι η χαμηλότερη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.