Η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη υπόθεση… Καθένας από μας έχει τη δική του… λίστα! Και συχνά όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλώνει και η λίστα μας. Το μυστικό της επιτυχίας όμως βρίσκεται αλλού… στην πνευματική σύνδεση που κάνει τη σχέση να έχει διάρκεια!
Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους ένας συναισθηματικά και γνωστικά έξυπνος σύντροφος μπορεί να είναι αυτό το κάτι που θέλουμε, κι ίσως δεν μπορούμε να το αποκωδικοποιήσουμε εύκολα.
Οι τρεις ερωτήσεις που οδηγούν στον ιδανικό σύντροφο και στη μακροχρόνια σχέση
1. Είναι επικοινωνιακός;
Όπως γνωρίζουμε τα περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις προέρχονται από ελλιπή ή κακή επικοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα σχέσεων μπορούν συχνά να επιλυθούν μέσω ανοιχτής και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Αυτό φυσικά είναι πιο πιθανό να συμβεί σε έναν δεσμό με ισχυρό πνευματικό υπόβαθρο.
Το να είμαστε σε σχέση με έναν άνθρωπο με αντίστοιχες πνευματικές ανησυχίες και να βρισκόμαστε σε έναν κοινό τόπο (πνευματικά/διανοητικά) διασφαλίζει ότι οι παρεξηγήσεις δεν θα είναι πολύ συχνές ούτε πολύ σοβαρές. Αν μας ενδιαφέρει να χτίσουμε μία σχέση που θα έχει διάρκεια, θα πρέπει να ξέρουμε ότι εκτός από την αποτελεσματική επίλυση των συγκρούσεων, είναι πολύ σημαντικές και οι “διανοητικά διεγερτικές συνομιλίες”. Δηλαδή; Όταν δύο άνθρωποι συμβαδίζουν συναισθηματικά και διανοητικά, μπορούν να μετατρέψουν ακόμα και την πιο συνηθισμένη συνομιλία σε μια ικανοποιητική εμπειρία.
2. Σας συμπληρώνει πνευματικά;
Οι διαφορετικές εμπειρίες ζωής οδηγούν σε ξεχωριστές πνευματικές δυνάμεις και τρόπους σκέψης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology έδειξε ότι η σοφία, μια ιδιότητα που συνδέεται στενά με την πνευματική ικανότητα, μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες για πολιτιστικούς και κοινωνικούς λόγους.
3. Είναι γνωστικά ευέλικτος;
Ίσως το πιο αληθινό τεστ ενός “ευφυούς” ανθρώπου είναι το πόσο καλά κατανοεί τα όρια της νοημοσύνης του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences. Μια υγιής μακροχρόνια σχέση συνήθως χτίζεται σε ένα θεμέλιο διανοητικής ταπεινοφροσύνης – δηλαδή, στην ευελιξία να αλλάξετε γνώμη για τα πράγματα και να είστε σε θέση να διακρίνετε πότε πρέπει.
Ένας σύντροφος που είναι γνωστικά ευέλικτος, ανοιχτός σε αντίθετες απόψεις αλλά και στην πιθανότητα να κάνει λάθος χαρακτηρίζεται από διανοητική ταπεινοφροσύνη. Και όταν αυτή χαρακτηρίζει και τους δύο σε μία σχέση, τότε οι πιθανότητες να είναι μακροχρόνια αυξάνονται σημαντικά! Αυτό γιατί και οι δύο αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους είναι εκεί για να τους ακούσει προσεκτικά και δεν προσπερνά τις απόψεις τους ούτε τα συναισθήματά τους… Η αυτογνωσία και η ενσυναίσθηση κάνουν θαύματα!