Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου από την εταιρεία Apellis το νέο φάρμακο Syfovre (pegcetacoplan, APL-2) πήρε έγκριση στις Η.Π.Α για να χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από γεωγραφική ατροφία.
«Η γεωγραφική ατροφία είναι μία μορφή ξηρού τύπου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας η οποία προσβάλλει περίπου 5 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Πρόκειται για μία πάθηση κατά την οποία επέρχεται σταδιακά ατροφία του μελαγχρόου επιθηλίου και των στοιβάδων του
αμφιβληστροειδούς σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στην 3 η ηλικία. Όσο η ατροφία αυτή επεκτείνεται, τόσο η όραση των ασθενών χειροτερεύει με αποτέλεσμα στα τελικά στάδια οι ασθενείς να καταλήγουν στην τύφλωση» τόνισε ο διαπρεπής Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ιωάννης Α. Μάλλιας Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Clinical Fellow της Πανεπιστημιακής Κλινικής Columbia των Η.Π.Α.
Η γεωγραφική ατροφία συνήθως ξεκινά μετά την ηλικία των 65 ετών. Ο επιπολασμός της πάθησης είναι 5% σε ασθενείς 85-90 ετών και σε ασθενείς πάνω από 90 ετών φθάνει 22%.
Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εγκεκριμένη θεραπεία για τη γεωγραφική ατροφία. Η αντιμετώπιση της πάθησης γινόταν με παρακολούθηση της εξέλιξης αυτής με ειδικά απεικονιστικά μηχανήματα καθώς επίσης γινόταν σύσταση στους ασθενείς να τροποποιήσουν επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Για την διάγνωση και παρακολούθηση της γεωγραφικής ατροφίας οι ασθενείς χρειάζεται να υποβάλλονται σε φωτογράφιση με ειδική κάμερα βυθού καθώς επίσης
και με εξέταση αυτοφθορισμού. Η εξέταση με τον αυτοφθορισμό αποτελεί την καταλληλότερη διαγνωστική μέθοδο γιατι αποκαλύπτει στο 100% την έκταση της βλάβης. Το Syfovre (pegcetacoplan injection) χορηγείται με ενδοϋαλοειδική ένεση. Πρόκειται για έναν αναστολέα του συμπληρώματος αφού από τις μελέτες έχει βρεθεί ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού του συμπληρώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην παθογένεια της γεωγραφικής ατροφίας. Σύμφωνα με τις μελέτες OAKS και DERBY σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε APL-2 (pegcetacoplan) σε μηνιαία χορήγηση παρατηρήθηκε μείωση της έκτασης της βλάβης σε ένα ποσοστό περίπου 20%.
Το APL-2 αναστέλλει το παράγοντα C3 μια πρωτεΐνη η οποία συμμετέχει στο σύστημα του συμπληρώματος. Το σύστημα του συμπληρώματος αποτελεί μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού και είναι υπεύθυνο για να καταπολεμά βακτήρια και ιούς οι οποίοι δυνητικά
μπορούν να τον προσβάλουν. Ελλιπής έλεγχος της δράσης του συμπληρώματος με υπερδραστηριότητα αυτού μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς. Ο κυτταρικός αυτός θάνατος έχει ενοχοποιηθεί για την παθογένεια της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου.
«Οι μελέτες έδειξαν ότι ενδοϋαλοειδική ένεση με το Syfovre περιορίζει την επέκταση της γεωγραφικής ατροφίας ή και μειώνει την έκταση αυτής. Η θεραπεία χορηγείται με ενδοϋαλοειδική ένεση (όπως γίνεται και η χορήγηση φαρμάκου για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου). Οι μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο είναι καλά ανεκτό χωρίς την
εμφάνιση παρενεργειών καθώς επίσης ότι ήταν δραστικό για την αντιμετώπιση της πάθησης» ανέφερε ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ιωάννης Α. Μάλλιας Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Clinical Fellow της Πανεπιστημιακής Κλινικής Columbia των Η.Π.Α. Τέλος, δήλωσε: «Αναμένουμε την έγκριση του φαρμάκου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024 το φάρμακο θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας οπότε και θα δούμε τα αποτελέσματα του στους Έλληνες ασθενείς».