H Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημόσια Υπηρεσία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου με πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Σκοπός της είναι να τιμήσει τη συνεισφορά του δημόσιου τομέα των κρατών – μελών του στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Την ίδια ημέρα ανακοινώνονται και οι νικητές των σχετικών βραβείων που θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ το 2003. Η Ελλάδα έχει τιμηθεί μία φορά, το 2003, για την καθιέρωση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη.
Η κα Θεοδώρα Αρβανιτάκη, Δικηγόρος, LLM Eμπορικού Δικαίου, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, δήλωσε αναφορικά με τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη:
«Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή κατοχυρωμένη από το Σύνταγμά μας. Ιδρύθηκε με τον Νόμο 2477/97 και ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Οκτωβρίου 1998. Το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας του ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Ν. 3094/03 όπως ισχύει. Παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει οι πολίτες μας να είναι ενήμεροι για τις παρεμβάσεις που δύναται να ενεργήσει προκειμένου να «εκμεταλλευτούν» προς όφελός τους, ανώδυνα και ανέξοδα τις παρεχόμενες υπηρεσίες, έτσι ώστε να διευθετήσουν εξωδικαστικά τις υποθέσεις τους. Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη ερευνά ατομικές διοικητικές πράξεις ή παραλείψεις ή υλικές ενέργειες οργάνων των δημόσιων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων. Ερευνά επίσης ενέργειες ή παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης και ιδιωτών που παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού. Κατ΄ εξαίρεση, ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να ελέγξει και υλικές ενέργειες ή παραλείψεις ιδιωτών, όταν προσβάλλεται δικαίωμα παιδιού ή όταν υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών σε εργασιακά ζητήματα».
Ο κ. Γρηγόρης Αζαράκης, Επίτιμος Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο, επεσήμανε τη σημασία του συγκεκριμένου θεσμού για τον πολιτικό μας πολιτισμό:
«Οι ανεξάρτητες αρχές είναι μια καινοτομία στον πολιτικό μας πολιτισμό και έχουν προσφέρει πολλά στον καταπιεσμένο από τη γραφειοκρατία έλληνα πολίτη. Ιδιαίτερα η ανεξάρτητη αρχή «ο συνήγορος του πολίτη» έχει προσφέρει πολλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία στον θεσμικό του ρόλο. Ελπίζω τώρα με την ψηφιακή διακυβέρνηση ότι το έργο του συνηγόρου του πολίτη θα πολλαπλασιαστεί».
Της Βένιας Αντωνίου